Kisbabád 32 hetes

A terhesség 32. hetében vagy, a harmadik trimeszterben van a terhességed. Még 63 nap van hátra kisbabád születéséig. BPD: 85 mm, Súly: 1800 g, Hossz: 41 cm

Terhesség hétről hétre 32. hét

Kisbabád fejlődéséről

Kisbabád kéz és lábujjain kialakultak a körmök, látható a haja, a szemöldöke és a szempillái. Az utóbbi hetek súlygyarapodását a zsírszövet vastagodásának köszönhette, de ez a rohamos növekedés fokozatosan lassul. Képes oldalra fordítani a fejét, s mivel már elég nagy, az eddigi ficánkolása lassan csökkenni kezd. A baba bőre alatt elkezdődött lerakódni a zsír, teste egyre gömbölyűbb, arányosabb. Már érzékeli a különbséget a világosság és a sötétség között. Mivel egyre kevesebb helye van a pocakodban, legtöbbször ekkorra már fejjel lefelé helyezkedik el. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A nap 90%-ában a pici alszik.

Terhesség hétről hétre 32. hét

A kismamáról is néhány szót…

Előfordulhat, hogy megindul a mellekből az előtej, úgynevezett kolosztrum szivárgása. A kolosztrum sárgás előtej, amely ellátja a babát a szükséges tápanyagokkal a születés utáni napokban mindaddig, amíg az anyatej termelése be nem indul. Ez egy természetes folyamat, és nem minden kismamánál jelentkezik. Akinél a szülés előtt nem indul be, az se aggódjon! Minden rendben van! A szülésnél a hormonok úgy is beindítják az anyatejet. Ma már egyre több szülőszobán lehetőség van arra, hogy kisbabádat a mosdatás után azonnal mellre tedd.

Babapraktika tipp!

Kezdd el megtervezni a szülésedet. Készülj rá tudatosan, olvass minél többet a szülésről, az anyai szervezetről, a babápolásról. Sok kismama csak a szülésre készül, és váratlanul éri, hogy hazaérve a kórházból problémák hada sorakozik, amikre nem is gondolt! Hogyan kell pelenkázni, hogyan fürdesse a babát miközben fáj a gátsebe, hogyan szoptasson stb.
 

<< Előző hét                                                      Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>