Családtámogatási ellátások

Ki ne kavarodna bele a családtámogatási ellátásokba – TGYÁS, GYED, GYES, családi pótlék, anyasági támogatás…Hol kell igényelni? Mi az igénylés menete? Egyáltalán ki jogosult rá? Hol lehet a nyomtatványokat beszerezni?Ezen az oldalon mindent egy helyen megtalálsz!

Családtámogatási ellátások, gyes, gyed, gyet, családi pótlékA kismamáknak járó pénzbeli juttatásokkal, családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos tudnivalók elsőre eléggé bonyolultnak tűnhetnek, de ha átlátod a rendszert, mindjárt érthetőbb az egész. Ha utánaolvasol milyen ellátásokra vagy jogosult, nem is kell utánarohangálni, minden nyomtatványt az internetről letölthetsz, és így jelentősen meggyorsathatod az ügyintézést.

Általános tudnivalók

A támogatások leegyszerűsítve két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoport, az alanyi jogon járó juttatások – ilyen az anyasági támogatás, a családi pótlék, a babakötvény, a gyes, illetve a gyermeknevelési támogatás.

A másik csoport támogatásaira csak a biztosított szülők jogosultak – ilyen a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, vagy a gyed.

Az igénylésekhez rengeteg dokumentumra van szükség – ezek azonban majdnem mindig ugyanazokat az iratokat jelentik; érdemes előre tájékozódni róluk, és egy külön borítékban, dossziéban készenlétben tartani, hogy ezzel is meggyorsítsuk az ügyintézést. Saját dokumentumainkon kívül a baba irataira is szükségünk lesz; ezeket a szülést követően kell beszereznünk.

Szükség lesz a baba születési anyakönyvi kivonatára és a tb-kártyájára, aminek az igényléséhez számos iratot már a kórházba vinned kell. Hogy mik ezek az iratok, azt pontosan megtudhatod a BabaPraktika CSEKKLISTA eBook-jából, melyet díjmentesen letölthetsz itt>>

(Ne felejtsd el, ha az internetről töltöd le az igénylőlapokat, akkor minden oldalát külön alá kell írnod, hogy hitelesítsd!)

Családtámogatási ellátások időrendben

Terhességi-gyermekágyi segély – olvass róla részletesebben>>

A terhességi-gyermekágyi segély (GYÁS, vagy TGYÁS) a szülési szabadság idejére jár annak  a  kismamának, aki a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napig biztosítottnak számított.

Szülési szabadság néven összesen 168 naptári nap illeti meg a kismamát – ebből négy hetet lehetőleg már a szülés várható időpontja előtt, a többit a szülést követően lehet kivenni. A 168 nap lejárta után a biztosított kismama gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult.

Anyasági támogatás – olvass róla részletesebben>>

Az anyasági támogatás egy összegben járó, jövedelemnek nem minősülő családtámogatási ellátás, amelyet legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül lehet igényelni vagy a munkáltató családtámogatási kifizetőhelyén, vagy – ha nincs ilyen – a lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatóságánál.

Babakötvény – olvass róla részletesebben>>

Erre a támogatásra minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakhelyű gyermek jogosult. Igényelni nem kell, az állam az egyszeri összeget automatikusan jóváírja az anyakönyvezett gyerekek számlájára. Ha azonban ezt az összeget a továbbiakban növelni szeretnénk, a babának úgynevezett Start-számlát kell nyitnunk valamely  banknál vagy befektetési szolgáltatónál.

Családi pótlék – olvass róla részletesebben>>

Ez a támogatás a magyar állampolgároknak alanyi jogon jár; a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti.  Havi rendszerességgel járó, fix összeg, aminek mértéke a gyermekek számától függ.
Érdemes a szülést követő 60 napon belül utánajárni, mert visszamenőleg csak a tárgyhóra és az azt megelőző két hónapra lehet igényelni. 

Gyermekgondozási segély – olvass róla részletesebben>>

A gyermekgondozási segély (GYES) alanyi jogon jár a magyar állampolgároknak. Havi rendszerességgel, a gyermek hároméves koráig folyósítható; igényelni a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán lehet.

Gyermekgondozási díj – olvass róla részletesebben>>

A gyermekgondozási díjra (GYED) azok a kismamák jogosultak, akik a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napig biztosítottnak számítottak. Szintén havi rendszerességgel folyósított támogatás, amely a terhességi-gyermekágyi segély lejártának időpontjától a gyermek 2. születésnapjáig jár az igénylőnek. A 2. és 3. születésnapja közötti időszakra, a gyermek után a gyermekgondozási segély (GYES) vehető igénybe.

Gyermeknevelési támogatás – olvass róla részletesebben>>

A gyermeknevelési támogatást (GYET) a legfiatalabb gyermek 3.életévének betöltésétől a 8. születésnapjáig veheti igénybe az a szülő, nevelőszülő vagy gyám, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket nevel.

Hol kell igényelni a családtámogatási ellátásokat?

Az Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető támogatások:
– terhességi gyermekágyi segély;
– gyermekgondozási díj.

A Magyar Államkincstárnál igényelhető támogatások:
– családi pótlék;
– anyasági támogatás;
– gyermekgondozási segély;
– gyermeknevelési támogatás.


Összefoglalva:

GYET (Gyermeknevelési Támogatás)

Részletesebben itt olvashatsz a GYET-ről>>

TGYÁS (Terhességi Gyermekágyi Segély)

Részletesebben itt olvashatsz a TGYÁS-ról>>

GYED (Gyermekgondozási Díj)

Részletesebben itt olvashatsz a GYED-ről>>

GYES (Gyermekágyi Segély)

Részletesebben itt olvashatsz a GYES-ről>>

Családi pótlék

Részletesebben itt olvashatsz>>

Anyasági támogatás

Részletesebben itt olvashatsz>>

Babakötvény

A babakötvényről itt olvashatsz részletesebben>>

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatásról részletesebben itt olvashatsz>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Ki ne kavarodna bele a családtámogatási ellátásokba – TGYÁS, GYED, GYES, családi pótlék, anyasági támogatás…Hol kell igényelni? Mi az igénylés menete? Egyáltalán ki jogosult rá? Hol lehet a nyomtatványokat beszerezni?Ezen az oldalon mindent egy helyen megtalálsz!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>