Kisbabád 5 hetes

A terhesség 5. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 252 nap van hátra kisbabád születéséig.


Kisbabád fejlődéséről

Megkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása: a hét végére már felismerhetőek az erek kezdeményei és a vér első alakos elemei. A keringési rendszer lesz az első, amely önálló működésbe kezd az embrióban. A végleges csíralemezek kialakulása után egy lényeges fejlődési mozzanat az idegrendszer telepének elkülönülése az ektodermától. Az ún. velőlemez az embrió elülső végén már eleve szélesebb, ebből fog kifejlődni az agy.

Ekkor az embriópajzs, amelyből később a baba kifejlődik, már 0,1 mm nagyságú. Az ultrahangos vizsgálaton már látható a petezsák, benne a primitív csík, amely már a baba testének kezdeménye. Most alakul ki a szívcső, az emberi szív kezdeménye is, de ekkor még nem pulzál. Megkezdődik az érrendszer és az emésztőrendszer differenciálódása, fejlődése. Megjelenik a másodlagos szikhólyag, ami az elsődleges szikhólyagból fűződik le. A hét végére az embrió már 2 mm-esre nő, három csíralemezből áll, és elkezd saját vérsejteket termelni.


A kismamáról is néhány szót…

A terhesség ténye kezd egyértelművé válni, és ez a kísérő tünetekben is megmutatkozik: a farkaséhség és az émelygés akár napi rendszerességgel válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármelyik részében jelentkezhet. A mellek kifejezetten érzékennyé válnak, ahogy a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik, de három hét elteltével ez az érzés általában mérséklődik.
A terhesség elején a kismama nagyon aluszékonnyá válhat. A szervezet megköveteli magának a pihenést, hiszen sokkal nagyobb teher hárul rá, így érdemes kicsit lustálkodni a nap folyamán akár többször is.

Babapraktika tipp!

Találj ki valami egyedit, hogy pároddal közöld a jó hírt! Menjetek el egy jó étterembe ünnepelni. Most még valószínűleg nincsenek rosszulléteid, így nyugodtan „bűnözhetsz” a kedvenc ételeiddel.

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .