Kisbabád 6 hetes

A terhesség 6. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 245 nap van hátra kisbabád születéséig.

Kisbabád fejlődéséről

Kisbabád elképesztő ütemben fejlődik, ekkor már 2-3 mm-es nagyságú. A szívcső már elkezdett pulzálni, 80-90-szer húzódik össze percenként. A pulzálás – amely jó ultrahang készülékkel már kimutatható – még a tizedik hétig frekvenciájában növekedni fog, 180-190 percenkénti értékig, majd fokozatosan csökken a megszületésig. Beindul a szikkeringés, amely a vérkeringés elődje. Elindul az arc fejlődése is, a fej oldalán két kopoltyúív látható. Az embrió teste már szinte teljesen kiegyenesedett, a velőcső elkezd zárulni. A hét végére záródik az elülső neuroporus, amelyből majd az agyvelő fejlődik ki. 4-14 szelvényre (somita) tagolódik az embrió, ekkor már 3,5-4 mm-es. A hét vége felé felismerhető a hasi görbülés.

A szív kezdeménye, a szívcső kapcsolatba kerül az erekkel, és a ritmusos összehúzódás következtében a hét végére beindul a vérkeringés. Az emésztő- és a légzőrendszer szintén fejlődésnek indul. A törzsön növekedésnek indulnak a végtagbimbók, amelyekből a végtagok fognak kifejlődni. A később kialakuló ujjakat sugaras lefutású barázdák választják el egymástól, az ujjak tehát nem kinőnek a végtagbimbókból, hanem az egységes kéztelep hasad fel a megfelelő részekre. Ezen a héten alakul ki a velőcső, amely a majdani gerincvelőt alkotja. Az agy méretében is jelentős változás áll be. A fej ebben az időszakban még aránytalanul nagy a törzshöz képest. Megjelennek a szem és a fül kezdeményei, illetve a száj kezdeti nyílása.


A kismamáról is néhány szót…

A méh rohamos növekedésnek indul, és vannak, akik kezdik szorosnak érezni a ruháikat deréktájon – különösen azok a kismamák, akik nem az első gyermeküket várják. Ám az is előfordulhat – és teljesen normális -, hogy az émelygés és a hányás miatt leadtál egy-két kilót.
Ha eddig még nem választottál szülész-nőgyógyászt, most itt az ideje. Fontos, hogy feltétlen bizalommal legyél orvosod iránt, hiszen ő fogja figyelemmel kísérni a kis jövevény állapotát a terhesség fennmaradó 34 hetében, és ő lesz veled a szülés legnehezebb perceiben is. Érdemes utánajárni a választott kórház vagy klinika felszereltségének is. Ma már számos hely létezik, ahol biztosítják a legkülönbözőbb tárgyi eszközöket – labdát, medencét, szőnyeget -, bármilyen kívánságod legyen a vajúdás ideje alatt.

Babapraktika tipp!

Faggasd ki barátnőidet, ki hol és kinél szült. Elégedett volt-e a kórházzal, ill. a szülészével? Az információkból így könnyebb lesz döntened. (A rémtörténeteket igyekezz nem figyelembe venni!)

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .