családtámogatási ellátások

Anyasági támogatás

Mi az az anyasági támogatás, avagy a kelengyepénz?

Az anyasági támogatás a családtámogatási ellátások egyik, jövedelemnek nem minősülő formája, amelyet egyszeri összegben folyósítanak, hogy megkönnyítsék a családok gyermekneveléssel járó, anyagi terheit.

Ki jogosult anyasági támogatásra?

Magyar állampolgárokon kívül anyasági támogatást igényelhetnek Magyarországon a bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező, továbbá a magyar hatóság által menekültként elismert személyek; illetve az Európai Unió területén élő magyar állampolgárok. Anyasági támogatást legkésőbb a szülést követő 180. napig lehet igényelni. Érdemes mielőbb benyújtani az igénylést, mert a határidő elmulasztása jogvesztő érvényű, így visszamenőleg nem igényelhető.

Anyasági támogatásra -a fenti feltételek mellett – az az anya jogosult, aki terhessége alatt minimum négy (koraszülés esetén legalább egy) alkalommal megjelent terhesgondozáson, és ezt igazolni tudja (nem “kiskönyvvel”, hanem a terhesgondozást végző orvos igazolásával).

Megilleti a támogatás azt az anyát is, akinek gyermeke halva született, illetve az örökbefogadó szülőt és gyámot is, amennyiben – örökbefogadásnál az örökbefogadást, gyámnál a gyermek születését követő 180 napon belül – a gyermek jogerősen a gondozásukba került.

Hol kell igényelni az anyasági támogatást?

Az anyasági támogatást – a gyes-hez és a családi pótlékhoz hasonlóan – vagy a munkáltató családtámogatási kifizetőhelyén, vagy – ha nincs ilyen – a lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatóságánál (továbbiakban: a Kincstár) lehet igényelni.

Hogyan kell igényelni az anyasági támogatást?

Az anyasági támogatást kizárólag írásban lehet igényelni, legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül, akár személyesen, akár postai úton (ebben az esetben mindenképpen őrizzük meg a feladás napját igazoló tértivevényt).

Mi szükséges az igényléshez?

Az egy példányban kitöltött:

  • Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra“, és az
  • 5. számú pótlap” nevű  formanyomtatványok mellé csatolni kell:
  • a terhesgondozást végző orvos igazolását, hogy az anya terhessége alatt legalább négy alkalommal megjelent a terhesgondozáson;
  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát és a  TAJ-számát;
  • az igénylő személyi igazolványát, lakcímkártyáját, adóazonosító jelét tartalmazó kártyáját és TAJ-számát;
  • örökbefogadó szülő vagy gyám esetén a jogerős határozat másolatát.

Összege, folyósítása

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, melynek összege a gyermek születésekor érvényben lévő öregségi nyugdíj minimum összegének 225%-a, ikergyermekek esetében 300%-a. Ez 2007. január 1-től: egy gyermeknél 60.367,- forintot, ikergyermekeknél 80.490,- forintot jelent. A benyújtott igényeket a benyújtás napjától számított 5 munkanapon belül kötelesek elbírálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .