mosható pelenkázás

Eldobható vagy mosható pelenka?

Szülőként rengeteg döntést kell meghoznunk. Az hogy milyen pelenkát vásároljunk, egyike a számtalan döntéseinknek. Sokan úgy érzik, hogy a textilpelenka használata környezettudatos, mások úgy gondolják kényelmesebb eldobhatót használni. Ahhoz hogy mindenki a számára legmegfelelőbb döntést tudja meghozni, mérlegelnie kell, mi szól a különböző típusok ellen, illetve mi szól mellettük.  Három kulcskérdést vizsgálhatunk: az egyes pelenkázási eljárások környezetre vonatkozó hatásai, a pelenkát viselő gyermek egészsége, illetve az egyes eljárások gazdasági hatása a háztartásokra nézve.


Évente 18 milliárd pelenkát adnak el, ezeknek több mint 90 százaléka kerül a szemétlerakó helyekre. Ez azt jelenti, hogy 4.275,000 tonna eldobható pelenka foglalja el évente szemétlerakó helyeinket, mellyel hozzájárulunk ahhoz, hogy feldolgozatlan szemét kerüljön közvetlenül a környezetünkbe. A szemétlerakó helyeken nincs nagyszámú bio-lebomlás: egy amerikai régész egy 1990-es szemétlerakó helyen való kutatás során talált egy 1952-es újságot. Elérkezett az idő, hogy az országok szembenézzenek a szemét-erkölccsel. A “józanész” megközelítést kellene használni, amikor pelenkaválasztásra kerül sor. Egy gyermek a pelenkás évei alatt átlagosan 6.000-9.000 pelenkát használ el.

A szülőknek mérlegelni kellene azt, hogy milyen hatása van a környezetre annak, ha ekkora mennyiségű egyszer használatos pelenkát dob el, (ami műanyagból és papírból készült), vagy ha néhány tucat textilpelenkát vásárol, és ennek függvényében kellene meghoznia döntését. A környezet iránti aggodalmon túl, az eldobható illetve a textilpelenka egészségre gyakorolt hatása is megfontolandó. A 18 milliárd eldobható pelenka, ami a szemétlerakó helyekre kerül évente, 5 millió tonna kezeletlen emberi végterméket tartalmaz, ami táptalaja lehet különböző betegségeknek melyek belekerülhetnek a talajvízbe.


Az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején, az amerikai családok kezdtek rájönni arra, hogy vásárláskor hozott döntéseik hatással lehetnek környezetünkre. Szemétlerakó helyeink hihetetlen sebességgel töltődnek fel. Persze nem mondhatjuk, hogy az eldobható pelenkák a fő felelősei a szemét-krízisnek, ezek kb. 2 százalékát teszik ki a hulladéknak, ugyanakkor e termék a harmadik leggyakrabban kidobott nem tartós hulladék.


Az eldobható pelenkák fából (cellulózzal a belsejében), kémiai anyagokból (nedvszívó zselé), és olaj alapú (poli-propilén vízálló réteg) készülnek. Mivel az eldobható pelenkák alapanyaga a fa, a pelenka-előállítás első lépése a fa péppé alakítása. Majd a pépet hatóanyag hozzáadásával fehérítik és lágyítják. A gyártástechnológia melléktermékeként szerves klór keletkezik. A Dioxin csoport az egyik legismertebb szerves klór. A dioxin az egyik legmérgezőbb rákkeltő vegyület, az egyik legmérgezőbb kémiai anyag, amely születési rendellenességek, vetélések, rák, bőr és májbetegségek, immunrendszeri betegségek okozója és kísérleti állatokban genetikai károsodást okoz.


Nem árt tudni, hogy 1991-ben a „The US Advertising Standards Authority” (ASA) az Egyesült Királyságban megkérte a Procter & Gamble-t, hogy reklámjaikban ne mondják, hogy az eldobható pelenkák környezetre vonatkozó hatásai nem rosszabbak a textilpelenka környezetre gyakorolt hatásánál. 2002 áprilisában ASA úgy döntött, eldobható pelenkát gyártók nem állíthatják az Egyesült Királyságban, hogy az eldobható pelenkák 80% százalékban biológiailag lebomlanak, így a 80 százalékot 40 százalékra kellett helyesbíteniük. Ha más nem, az ASA döntése bebizonyította, hogy az eldobható-pelenka ipar bűnös abban, hogy félrevezető adatokat használt a reklámjaiban.


Minden emberi tevékenységnek van valamilyen hatása környezetünkre, ez alól a textilpelenka használata sem kivétel. Az újrahasználható textilpelenkák közvetett környezetkárosító hatására példaként említhető a gyapottermesztés során felhasznált környezetkárosító rovar,- gyom és – gombairtó szerek. Egy másik dolog, ami okot adhat a környezetünk miatti aggódásra az a vízszennyezés és energiafelhasználás. Szakértők úgy vélik, vízhasználat szempontjából nincs különbség a között hogy egy mosógépnyi pelenkát, vagy piszkos ruhát teszünk a mosógépbe. A textilpelenka gyártók javasolják, hogy klórtartalmú fehérítő helyett környezetbarát mosószert használjunk. Az ecet és a mosószóda használata is megfelelő a pelenkák fehérítésére, sterilizációjára, higiénikussá tételére. Az energiatakarékosság másik módja hogy teljes mosógépnyi pelenkát mosunk (kb. 24 pelenka).


A fent említett környezeti szempontokon kívül néhány kutató attól tart, hogy az eldobható pelenkák fertőző betegségek terjesztői lehetnek tartalmuk miatt. A használt pelenkák gyakran tartalmaznak emberi ürüléket, annak ellenére, hogy tilos ezeket a többi szeméttel egy helyre dobni. A legtöbb, vagy talán az összes eldobható pelenka csomagolásán feltüntetik, hogy mielőtt a szemétbe dobnánk a pelenkát, tartalmát ürítsük bele a WC-be. Mostanáig egy tanulmány sem talált korrelációt fertőző betegségek megjelenésével. Bár nem végeztek erre vonatkozó kutatásokat, nem mondhatjuk, hogy nincs ilyen kockázat.


Végül, sok eldobható pelenka tartalmaz nátrium-poliacrilátot, mely vegyület felelős azért, hogy szuper-nedvszívóak legyenek. A gyártók azért kezdték el ezt a vegyületet használni, hogy kevesebb pelenka kerüljön a szemétlerakó helyekre. E vegyület segítségével a pelenka több vizeletet képes elnyelni, így kevesebbszer kell pelenkát cserélni, így kevesebb pelenka kerül a háztartási szemétbe.


Létezik háromféle környezetbarátabb eldobható pelenka márka, ezek azonban csak az Egyesült Államokban kaphatók. ( Tushies, Nature Boy and Girl és MotherNature).


További egészséggel kapcsolatos kérdések merülhetnek fel, mindkét pelenkatípusnál, pl.: pelenkakiütés, higiénia és a szobatisztaság időkeretei. Bár nem született arra vonatkozó előítéletektől mentes tudományos tanulmány, hogy az eldobható vagy a textilpelenka jobb-e a baba bőrének, egy Procter & Gamble által végzett tanulmány kimutatta, hogy eldobható pelenka használatakor a pelenka kiütéses esetek száma 7,1 százalékról 61 százalékra nőtt. Hogy elkerüljük a pelenkakiütést cseréljük gyakran a baba pelenkáját, kb. 2-3 óránként, függetlenül a pelenkatípustól. Sokan úgy gondolják, hogy a textilpelenka használata nem higiénikus, fontos megjegyeznünk, bármelyik pelenkatípust választjuk, alapos kézmosással a betegségek, és azok átadása megelőzhető. Végül, kutatások kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akikre eldobható pelenkát adtak későbbre tehető a szobatisztaság kezdete, mint azoknál, akik textilpelenkát viseltek. Kimutatták, hogy a textilpelenkát viselők 5-9 hónappal hamarabb tanulták meg a szobatisztaságot, mint eldobható pelenkát viselő társaik.


A környezetünkre és egészségünkre vonatkozó kérdéseken túl, pelenkaválasztáskor fontos a kényelmünk és az anyagi helyzetünk is. Azok, akik eldobható pelenkát használtak kényelmetlennek gondolták a pelenkák mosását, akik viszont textilpelenkát használtak, el sem tudták volna képzelni, hogy le kell szaladjanak a boltba, mert elfogyott a pelenka. Ráadásul, sokan, akik az eldobható pelenka mellett döntenek, úgy gondolják, hogy a textilpelenka, “a múlt egy darabja”, nehéz használni, és nem szép. Mind a két pelenkatípusnak vannak előnyei és hátrányai, egyik sem jobb a másiknál. Egy azonban biztos, pelenkára szükség van.


Forrás: zoldvakond.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .