Bababiztos otthon

Óvintézkedések az otthoni gyerekbalesetek megelőzése érdekében…

Mászó, majd totyogó babák, felforgatják a lakást. Mindent kinyitnak, szájba vesznek, kipakolnak, összetépnek, mindenre felmásznak, s mivel nincs félelemérzetük, bizony komoly baj is történhet! A mi feladatunk, hogy megvédjük őket, így nem árt felkészíteni a lakásunkat a babára már a pici 6 hónapos korától. Ez a cikk segít Neked abban, hogy végiggondold, a Ti lakásotokban hol lehetnek a veszélyforrások.

Amikor még csak kúszik-mászik a baba

Ebben az időszakban a fél méteres magasságban lévő dolgok a veszélyesek. Legelőször is a konnektorok elhelyezkedését ellenőrizzük. Ha el tudja érni a mászó kisgyerek, akkor tegyünk a konnektorokba vakdugót. Ezerféle létezik, vannak külön „kulccsal” eltávolíthatóak és vannak a villásdugóval elfordíthatóak.

Ha van a lakásban lépcső, akkor azt mindenképpen zárjuk le babaráccsal, alul is és felül is. Ha gyakran használjuk az erkélyajtót vagy szeretjük nyitva tartani szellőztetés miatt, akkor érdemes az erkélyajtóra is ajtórácsot szerelni.

A fiókok, szekrények igazi kincsesbányák a kisgyermekeknek, imádnak bennük pakolászni, elsősorban kirámolni a dolgokat. A konyhában leselkednek rájuk a legnagyobb veszélyek, tegyük el az alsó szekrényekből, fiókokból az éles és törékeny tárgyakat, illetve minden olyan dolgot, amiben nem szeretnénk, hogy kárt tegyen a kicsi. Ha nem oldható meg az elérhetetlen helyre való pakolás, pl. helyszűke miatt, akkor szereljünk szekrény- vagy fiókzárat a szekrényekre, fiókokra.

A fürdőszobában minden tisztítószert, mosószert, öblítőt, kozmetikai szereket (gondoljunk a körömlakklemosóra, hajhabra is) tegyünk elérhetetlen magasságú szekrényekbe, vagy ide is szereljünk szekrényzárat. Sokan gondolják azt, hogy ez náluk felesleges, ők mindig bezárják a fürdőszoba ajtaját. Azonban soha nem lehetünk biztosak abban, hogy pl. egy vendég nem hagyja-e nyitva az ajtót, vagy lehet, hogy a mosógépbe való pakolás közben (a gyermek mindig ott lesz mellettünk, hiszen ez egy izgalmas dolog a számára) kell kiszaladnunk egy pillanatra pl. a csörgő telefonunkért, és ez a fél pillanat a gyereknek pont elég, hogy a tiltott dolgot megkaparintsa és megkóstolja.

A pici gyerekek előszeretettel vesznek a szájukba minden elérhető dolgot vagy éppen az orrukba, fülükbe dugják azt, ezért nagyon fontos, hogyha ha valami elgurul, leesik a földre pl. pénzérme, gyöngyszem, fülbevaló, gyógyszer, akárcsak egy vitaminkapszula is, azt azonnal keressük meg. Ha nem találjuk, legalább alaposan porszívózzunk össze. Hidd el, hogy a szemfüles kismanód egyből meg fogja találni!

Amikor a kicsi már feláll

Amikor a babák a lábra állást tanulják, minden elképzelhető dologba belekapaszkodnak. Jó, ha erre az időszakra száműzzük a terítőket az asztalokról, mert belekapaszkodva  a kisgyermek magára ránthatja a forró levessel teli tányért, a teáskancsót, a vázát vagy bármit ami a terítőn rajta van.

Ha van földig érő függönyünk, akkor ellenőrizzük, hogy a karnis megfelelően van-e rögzítve, nehogy magára rántsa a kismanó. Egy kis időre tegyük el az állólámpát, virágtartó állványt, állófogast, nagyméretű vázákat, mert bizony ebbe is bele fog kapaszkodni gyermekünk és magára ránthatja.

Ha már fel tud állni, akkor a kiságyát tegyük a legalsó magasságba és vegyünk ki a kiságyból minden olyan nagyobb játékszert, amire ráállva a kis tornász ki tud billenni a kiságyból.

A fürdőkádban is előszeretettel állnak fel, ezért tegyünk a fürdőkád aljára csúszásgátlót. Veszélyes tud lenni a rossz helyen lévő csaptelep, a gyermek beverheti a fejét. Ezt megakadályozhatjuk, ha csaptelepvédőt teszünk a csapra vagy körbetekerjük egy törölközővel. Ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a kis lubickoló egy óvatlan pillanatban megnyissa a csapot és leforrázza magát.

A szobanövényeinket is költöztessük magasabb helyekre, mert a kicsik szeretik a növényeket piszkálni és a földdel együtt megkóstolni. A szúrós, tüskés, hegyes levelű növények komoly szemsérüléseket tudnak okozni. Vannak mérgező növények pl. Mikulásvirág, Fikusz, Aszparágusz, Begónia és még sok más szobanövény, melytől jobb, ha megszabadulunk, vagy olyan helyre tesszük, ahol a kicsi nem érheti el.

Biztos, hogy mindenki tudja, sajnos mégis sokszor hallunk gyógyszermérgezésről, ezért megemlítem, hogy a gyógyszereket, még ha azok csak ártatlan vitamintabletták is, zárjuk el, tegyük biztonságos helyre! Nem elég az, hogy betesszük a fiókba, vagy mindig rázárjuk a tetejét!

A totyogós korszak

Ebben a korszakban a legveszélyesebbek saját maguk számára. Rohangálnak, mindenhová felmásznak és minden érdekli őket, veszélyérzetük pedig egyenlő a nullával.

Az asztalok sarkaira tegyünk sarokvédőt, mert rohangálás közben, különösen ha már fáradtak, egyszerűen nem veszik észre az asztalsarkot, ami bizony elég komoly sérülést tud okozni. A szőnyegek alá tegyünk csúszásgátlót, hogy ne tudjon a tipegő kisgyerek alatt és vele együtt megcsúszni a szőnyeg.

Ablak alá ne tegyünk asztalt, széket, komódot, mert felmászik rá a kisgyerek és kinyitva az ablakot nagyon nagy baj történhet. Szereljünk az ablakra biztonsági zárat vagy rácsot, de még jobb, ha minden mozdítható, tologatható tárgyat száműzünk, pl. az én kisfiam egyik nap arra jött rá, hogy a játéktároló dobozát kiürítve és felborítva rá tud állni és a szekrényhez, asztalhoz tolva el tud érni eddig elérhetetlen tárgyakat.

Biztonságosabb, ha a főzést akkor végezzük amikor ő alszik, ugyanis nagyon veszélyes őt kerülgetve a forró étellel teli edényekkel lavírozni. Ráadásul a tűzhely mellett ácsingózva (vajon Anya mit kutyulgat ott?) ráfröccsenhet a forró olaj, vagy az edényből hirtelen kifutó leves, víz. Az edényeket mindig nyéllel befelé tegyük a tűzhelyre, így nem tudja a kicsi elérni és magára rántani.

Soha ne hagyjunk a konnektorba dugva elektromos gépeket, gondolok itt elsősorban a kávéfőzőre, turmixgépre, mert a gyerek bekapcsolhatja, belenyúlhat, belepakolhat különböző tárgyakat (csak azt csinálja, amit tőlünk lát).

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .