Pocakos vizsgálatok

Gratulálok a bölcsődben növekvő kisbabához! Kismamaként új dolgok várnak rád, vizsgálatok sorozata, ultrahang, vérvétel. Meglehet, hogy félsz az elkövetkezendő vizsgálatoktól, de minderre nagy szükség van, hogy a felmerülő problémákat időben kezelni tudják.

Mikor jelentkezzek a nőgyógyásznál? Milyen vizsgálatok várnak rám a terhesség alatt? Mi fog történni velem, ha a védőnőnél jelentkezem?

terhességi vizsgálatok, nőgyógyászati vizsgálatok, kismama vizsgálatok

Az első terhességi vizsgálatra a kimaradt vérzés után két-három héttel érdemes elmenned, azaz kb. 6-7 hetes terhesen. Nőgyógyászod elkészíti az első ultrahangfelvételt ekkor még hüvelyi úton, amivel megállapítja a terhesség tényét, ill. a kisbabád korát, fogantatásának idejét. 7-8 hetesen már a szívhangja is látható az ultrahangfelvételen. Az orvos megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből következtet a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz az esetleges hüvelyfertőzések felderítésére, illetve a daganatos betegségek felismeréséhez (rákszűrés).


Kapsz egy orvosi leletet, amivel a helyi védőnőnél kell jelentkezned. Mindenképpen jegyezd fel az utolsó menstruációd első napját, mert ebből számítja ki az orvos a szülés várható időpontját! A védőnő kiállítja a kiskönyvet, és beutalót az első vizsgálatokra. (Ez az eljárás az országban más és más. Előfordulhat az is, hogy az orvos ad beutalót és a vizsgálatok után kell jelentkezned a védőnőnél.)


Hogyan számold ki a szülés várható időpontját?

Kattints a képre, válaszd ki a világoskék sorokból a menstruációd utolsó napját. A közvetlenül alatta lévő sötétkék sorban megtalálod a szülés napjának dátumát!

Példa a szülés időpontjának kiszámítására: Ha az utolsó menstruáció első napja február 10. volt, akkor a szülés várható időpontja november 14.

a szülés várható időontjának kiszámítása terhességi vizsgálatok, nőgyógyászati vizsgálatok, kismama vizsgálatok


Terhességi vizsgálatok


Az első vizsgálatok: labor, EKG, háziorvos (belgyógyászati vizsgálat), fogászat. Jó ha a laborvizsgálatokra viszel egy kis üvegcsében vizeletet. Ezzel gyorsíthatod a procedúrát!

Terhességed 12. hétben kell elmenned az orvoshoz, aki ismét készít egy ultrahangot, elvégzi az ún. tarkóredő-mérést, amivel a Down-kórt szűrik ki.

Terhességed 16. hétében vesznek le vért az ún. AFP vizsgálathoz, amivel úgyszintén a Down kór jeleit keresik.

Terhességed 18. hétében újabb kötelező ultrahang a nőgyógyászodnál.

Terhességed 24. hete környékén van a terheléses vércukorvizsgálat (általában éhgyomorral kell menned. Az érkezés után leveszik az első vért, és egy óra múlva újabb vért vesznek, majd meg kell innod egy nagy adag cukros vizet. Újabb óra elteltével ismét vérvétel).

Terhességed 30. hete környékén van ismét ultrahang vizsgálat.

A 36. héten vesznek kenetet a streptococcus vizsgálathoz is (ha találnak streptococcust, akkor antibiotikummal kb. 1 hét alatt kikezelik, ellenkező esetben szülés közben a baba elkaphatja a bacit szülés közben, ami tüdőgyulladást okozhat nála).

A 36-37. héten újabb vérvétel következik, és innentől kezdve minden héten CTG (NST) vizsgálat. Ha a kiírt időben még nem idulna meg a szülés, úgy a 40. héttől kétnaponta kell részt venned ezen a vizsgálaton.

A terhesgondozás keretében minden alkalommal van
– vizeletvizsgálat (ha van benne fehérje, az terhességi toxikózis jele lehet),
– vérnyomásmérés (ugyanemiatt),
– súlymérés (szintén a toxikózis jele lehet a hirtelen súlynövekedés).

A vizsgálatokról részletesebben olvashatsz a Babapraktika CSEKK-LISTA eBook-jában, melyet hírlevélfeliratkozás után azonnal le is tölthetsz>>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .