Ha nem jön a baba…

Már hónapok óta próbálkoztok, mégsem sikerül teherbe esni? Mindenki nyugtatgat, ne görcsölj rajta, majdcsak összejön?

Mondani könnyű, megélni annál nehezebb. Megérteni csak az tudja, aki már átélte a hiába való várakozást, az újabb kudarcokat, az önhibáztatást. Reményteli várakozást a peteérésre, majd a sírógörcsöket, amikor érzed a menstruáció közeledtét.

Meddőség, mi lehet a baj?  meddőség, nem esek teherbe, nem sikerül teherbe esni, nem jön a baba, terméketlenség

A sikertelenség egyik legkézenfekvőbb oka az, hogy egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás ideje. Régen 20 és 25 év közé esett a gyermekvállalás ideje, s öreg kismamának számított az, aki 30 évesen szült. Ma már a legtöbb nő a harmincas évei környékére tolja ki a „babaprojektet”, mert a továbbtanulás, és pályakezdés évei alatt egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy babát vállaljon.

A szinglik korszakát éljük. Sok nő harminc körül döbben rá arra, hogy lassan „kifut az időből”, s jön a pánik, a szorongás, hogy akkor minden mindegy, csak jöjjön végre a baba, de most azonnal. 30 év felett sajnos biológiai okok miatt is csökkent a teherbe esés valószínűsége. A gyermekáldás várat magára, és az emiatt kialakult állandó stressz is a siker ellen dolgozik.

A meddőség okai meddőség, nem esek teherbe, nem sikerül teherbe esni, nem jön a baba, terméketlenség

Ha rendszeres házasélet mellett egy évig nem következik be terhesség, úgy elkezdődik egy hosszadalmas kivizsgálás. Első körben érdemes kizárni a férfi terméketlenségének lehetőségét egy egyszerű spermavizsgálattal. A férfi számára talán “ciki” egy ilyen vizsgálat, de a sikertelenség 35-40%-ában a férj terméketlensége a sikertelenség oka.

Ha a férj spermáival minden rendben van, akkor jöhet a nő kivizsgálása. Tisztázni kell, van-e egyáltalán peteérés. Ha van peteérés, megfelelő-e a tüsző mérete. Van-e tüszőrepedés. Meg kell vizsgálni átjárhatóak-e a petevezetők stb.

Sok esetben azonban a hosszú kivizsgálásnak az eredménye, hogy semmilyen szervi elváltozás nincs, ami miatt a terhesség nem jön létre. Ilyenkor jön a vállvonogatás, és a párt legtöbbször belevág a lombikbébi programba.

De miért van az, hogy sok házaspárnál a lombikbébi program sem hozza meg a várt eredményt, évek hosszú és fáradtságos, kimerítő munkájával sem kopog a gólya. Depresszió, elkeseredettség, kudarcérzés, s nem ritkán válás lesz a lombikbébi program vége.

Az élet tud furcsa történeteket produkálni. Biztosan Te is hallottál már olyan esetről, hogy a házaspár pénzt, időt, energiát, saját egészségét nem kímélve végigvitte a lombikbébi programot hiába. Feladták, örökbe fogadtak egy gyermeket, és egyszer csak az addig terméketlen, meddő pár gyermeket nemzett.

Akkor hogy is van ez?

Van egy idevágó magyar mondás: Nagyon akarásnak nyögés a vége. Hogy ez mennyire igaz! Van, hogy annyira akarjátok a babát, hogy mindent elkövettek érte. Éjjel nappal ezzel foglalkoztok, elolvastok minden lehetőséges sajtót a meddőséggel kapcsolatosan, felkerestek minden lehetséges szakembert, kuruzslót, javasasszonyt. Lassan a kapcsolatotok is rámegy a babaprojektre, a párod úgy érezheti, már csak a gyermeknemzésről szól minden. A mindennapos stressz azonban megakadályozhatja a gyermekáldást!

A blogba feltettem Szendi Gábor: A meddőség pszichoszomatikája című írását, amit még mielőtt bármilyen meddőségi kezelésbe belekezdenétek, feltétlenül olvassátok el itt>>

Velem esett meg: Mindig is anyának készültem már egészen kislány korom óta. Épp ezért nagyon megviselt, amikor már egy éve hiába próbálkoztunk a párommal. Végül kivizsgálás, és hormonkezelés következett. Szinte szárnyaltam, amikor az orvos 6 hetesen közölte, iker babákat várunk. Sajnos 9 hetesen elvetéltem. Lelkileg összetörten ugyan, de újra próbálkoztunk. Újabb kudarcok, hormonkezelés… Végül feladtuk a próbálkozásokat, mert félő volt, hogy rámegy a kapcsolatunk a görcsös akarásra. Elhatároztam, hogy ha nem jön össze saját gyermek, örökbe fogadunk majd egy picit. Ma már létezik nyílt örökbefogadás, úgyhogy leálltunk a babaprojekttel. Ekkor történt meg a csoda. A következő ciklusom alkalmával Korinna lányunk megfogant.

Az alábbiakban fogadj meg néhány jótanácsot, még mielőtt bármilyen vizsgálatba, lombikbébi programba bele vágnátok. Hidd el, a siker nem marad el!

1. Egy időre napoljátok el a babaprojektet. Fogjátok ezt fel úgy, mintha szabadságot vettetek volna ki. Ezalatt az idő alatt lehetőleg minél több közös programmal pihenjétek ki az elmúlt idő fáradalmait.

2. Határozzátok el, hogy minden hétvégén kiruccantok valahová, elmentek egy moziba, vacsorázni, valahová egy hosszú hétvégére, vagy csak sétáljatok közösen a közeli parkban.

3. Kezdjetek el magas dózisú multivitamint szedni. Mindkettőtökre ráfér egy kis plusz vitamin, ásványianyag és nyomelem.

4. Vigyetek egy kis változatosságot az ágyba. Akár szerepjátékkal, akár a pozíció vagy a helyszín változtatásával csak egymásra figyeljetek. Egy ajándékba adott szexi fehérnemű, vagy egy furfangos boxeralsó is beindíthatja a fantáziátokat meddőség, nem esek teherbe, nem sikerül teherbe esni, nem jön a baba, terméketlenség

5. Cseréljétek le a csapvizet tisztított vízre! Sajnos a csapvíz klór és rákkeltő anyagok mellett tartalmazhat vegyi anyagokat, hormonokat, ami szintén megakadályozhatja a fogamzást.

6. Vegyetek fel mindketten egy Gynevac kúrát. Előfordulhat, hogy egy rejtett gyulladás oka a sikertelenségnek. A pihi alatt ezt is el tudjátok intézni. A Gynevac vakcináról itt olvashattok bővebben>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .