Szüléskönnyítő módszerek

A szülésre való felkészüléskor bizony beszélnünk kell a fájdalmakról. A szülési fájások semmihez sem hasonlíthatóak. A fájdalom érzése, megélése nagyban függ attól, hogy a kismama mennyire fél magától a szüléstől. Szokták mondani, hogy minden a fejben dől el, s bizony ez így van.

szüléskönnyítő módszerek, szüléskönnyítés, fájás, málnalevélteaMinél jobban megismered a szülés folyamatát, minél jobban átlátod, mi fog veled történni a szülőszobán, annál felkészültebb leszel és annál kevésbé fogsz félni a szüléstől. A fájdalom a szülés természetes velejárója, de nem feltétlenül kell elviselhetetlennek lennie.

Hogyan csökkentheted a fájdalmat?

Több módszert is tudok javasolni, amivel enyhíthető a fájdalom.

1. tipp – Ne ess pánikba!

Tudom, mondani nehéz, de ha felkészültél a szülésre testileg és lelkileg is, akkor ha elérkezik a nagy nap, határozott és nyugodt tudsz maradni. A pánik és a félelem nem segít Neked a vajúdás idején, sőt! Inkább hátráltat. Csak gondolj bele, pl. egy vizsga előtt mi történik a testedben? Izmaid görcsbe rándulnak, pattanásig feszülsz, öklöd görcsösen szorítja a jegyzeteidet. Szülés előtt hasonló a helyzet, ha félsz vagy pánikba esel, viszont ha az izmaid hasonlóan görcsbe rándulnak, akkor nagyon megnehezíted a tágulási szakaszt!

2. tipp – Válassz kényelmes pozíciót!

Szülés közben igyekezz a legkényelmesebb pozíciót megtalálni. Van, akinek jól esik az ácsorgás, van aki labdán érzi könnyebbnek a fájásokat. Ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen próbáld ki a vajúdó szobában lévő eszközöket, a bordásfalat, ereszkedj négykézlábra ha úgy tetszik, ne feszélyezzen, hogy mit szólnak majd a szülésznők. Ha van kád, akkor vegyél egy jó meleg fürdőt, ez sokat segít a tágulásban.

3.  tipp – Visszaszámlálás!

Hatalmas tévhit, hogy az órákig tartó vajúdás órákig tartó folyamatos fájásokkal jár! Szerencsére ez nem így van!

A fájások az elején 30 másodpercig tartanak, és 30, 20, vagy 10 percenként jelentkeznek. Ahogy halad a szülés előre, úgy sűrűsödnek a fájások, s a vége felé már 5 percenként jelentkeznek és a fájás 60 másodpercig tart. Két fájás között az égvilágon SEMMILYEN FÁJDALMAT nem érzel, mintha mi se történt volna!

Két fájás között tehát a legjobb amit tehetsz, hogy próbálsz minél jobban lazítani. Közben figyelj a tested jelzéseire. Ha a párod veled van a vajúdás alatt, kérd meg, hogy mérje a két fájás között eltelt időt, illetve a fájás hosszúságát. Segít az a tudat a fájás elviselésében, ha látjátok, hogy egyre rövidebb a fájás közötti idő, és egyre hosszabb maga a fájás. Ez nagyon jó jel, közeledtek a szüléshez!

Ha egy fájás alatt nem magára a fájdalomra koncentrálsz, hanem arra, mennyi idő telt el, máris könnyebben viseled a megpróbáltatásokat. A fájás kezdetén kezdj el visszaszámolni, 30, 29, 28, 27 stb. Amikor vége a fájásnak, pihenj, lazíts, ne arra koncentrálj hogy mindjárt jön a következő, hanem próbálj meg minél jobban lazítani. Gondolj közben arra, hogy kisbabád egyre lejjebb kerül a szülőcsatornában. Képzeld el, hogy a méhszáj egyre jobban tágul, már csak nagyon kevés van hátra!

4. tipp – Nem kerget a tatár!

A másik tévhit, hogy amint megjelenik az első fájás, rohanni kell a kórházba! Ez a tévhit sajnos a médiának köszönhető, ki ne látott már taxiban üvöltöző kismamát… Ne izguljatok, a szülés várhatóan majd csak órák múlva fog bekövetkezni. Ha a terhesség alatt nem volt komplikáció, vérzés vagy épp nem ömlik a magzatvíz, akkor ráértek majd a 10 percenként jelentkező vájásokkal kórházba indulni.

Hidd el, kényelmesebb és kellemesebb otthon, a megszokott környezetedben vajúdni, mint a kórházi folyosón vagy a vajúdó szobában. Otthon két fájás között kényelmesen lezuhanyozhatsz, megkérheted a párodat hogy masszírozza meg a derekadat, de akár pakolászhatsz is, vagy nézheted a kedvenc sorozatodat a TV-ben. Mennyivel kellemesebb így vajúdni!

+ 1 tipp – Homeopátiás bogyók…

Vannak homeopátiás szerek, melyeket a szülés alatt használhatsz. Ezekről megoszlanak a vélemények, van aki dicséri, van aki azt mondja, semmit sem használnak. Három szülésem alkalmával egyiket sem használtam, de talán Neked beválnak.

Vajúdás alatt (3-4 adag):

CAULOPHYLLUM C – 3o (“homeopátiás Oxitocin”)

  • Oxitocin-resistens fájásgyengeség, túlhordás esetén
  • a vajúdás alatti kevés (tágulásos) vérzést csökkentheti
  • segíti a méhszáj tágulását

Ne feledd, kisbabád így is úgy is meg fog születni, de a hogyan nagyon nem mindegy!

Tested tudja a dolgát, csak hagynod kell, hogy minden menjen a maga útján! Bízz Önmagadban, bízz a testedben, és a szülés nem rémálom, hanem életed legszebb élménye lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .