Fogamzás – módszerek, praktikák

Egy női ciklus alatt csupán néhány nap van, amikor bekövetkezhet a terhesség. Ha rendszertelen a menstruáció, akkor bizony jó felkészülni, hogyan határozzuk meg a termékeny időszakokat. Ehhez nyújt nagy segítséget ez az oldal.

Fogamzóképes napok meghatározása a ciklus alapján

megtermékenyítés, embrió, magzat, terhesnaptár, fogamzóképes napok meghatározásaHa a petesejt megtermékenyülés nélkül jut keresztül a méhen, a szervezet hormonszintje lecsökken, a méhnyálkahártya pedig ennek hatására lelökődik a méhfalról, és menstruációs vérzés kíséretében a hüvelyen át kiürül. A ciklus kezdődik elölről, és ez a körforgás mindaddig tart, amíg egy terhesség be nem következik.

A tüszőrepedés megközelítőleg a következő havivérzés első napja előtt 14 nappal történik (plusz-mínusz 3 nap). A fogamzóképes napok száma a menstruációs ciklus hosszúságától függ, amely minden nőnél más és más. Van, akinek 21 naponta menstruál, de az is normálisnak számít, ha valakinek 40 naponta jelentkezik a mensese.

A következő példa segít a ciklusod termékeny szakaszának és változásainak meghatározásában.


• Ha a ciklusod 21 napos, a termékeny szakasz a vérzés első napjától számított 4. naptól a 10. napig tart.
• Ha a ciklusod 28 napos, a termékeny szakasz a vérzés első napjától számított 11. naptól a 17. napig tart.
• Ha a ciklusod 33 napos, a termékeny időszak a vérzés első napjától számított 15. és 22. napja közti szakaszra esik.

Így tudod kiszámolni:

Ha a ciklusod 28 napos szokott lenni, akkor ebből kivonsz 14 napot, így megkapod a várható peteérés napját. Ebből levonsz előtte, utána 3 – 3 napot, s megkapod a fogamzóképes napok dátumát.

Egy kis matematika: 28 – 14 = 14. nap, + előtte és utána 3 – 3 nap, tehát a vérzés első napjától számított 11-17 napig vagy fogamzóképes, ekkor érdemes „bepróbálkozni”.

Menstruációs naptár, megtermékenyítés, embrió, magzat, terhesnaptár, fogamzóképes napok meghatározása

Mikor a legjobb az időzítés?

Ki ne látott már filmet olyan párról, akik gyermeket szerettek volna. Ismerős jelenet, anyuka felhívja apukát, „Drágám, épp most van peteérésem!”, mire apuka ló halálában vágtat haza, nem kímélve közlekedést, fehér paripát, csak hogy le ne késsen az akcióról.

A fogantatással kapcsolatosan sok tévhit van, főleg az ilyen típusú filmek miatt. Például, ha a nemi aktus a tüszőrepedés bekövetkeztével történik, adott esetben már el is késtünk. Többet értek hát, ha a peteérés várható ideje előtt már öt nappal elkezdtek naponta vagy másnaponta nemi életet élni, egészen az ovuláció utolsó napja utáni napig.

Hogy miért?

A hímivarsejtek a női testben átlagosan három-öt napig életképesek, míg a petesejt 12-24 óráig, így esélyed a teherbe esésre így a legnagyobb!

Ha valakinek rendszertelen a cikluksa, netán nem egyértelmű, van-e egyáltalán peteérése, az alábbi módszerekkel könnyen megállapíthatod. Ezek a módszerek azért is nagyon jók, mert így jobban megismered a testedet, ill. a női ciklusodat.

Fogamzóképes napok meghatározása a hőmérős módszerrel

A tüszőrepedést követően az ébredési testhőmérséklet nagyon kis mértékben, mintegy 0,2 °C-kal megemelkedik, és ezen a szinten marad a következő havivérzés bekövetkeztéig.

Mivel a testhőmérséklet már a legkisebb izommunka hatására is megváltozik, az alap-testhőmérséklet pontos megállapításához ébredés után azonnal, minden mást megelőzően még fekvő állapotban kell hőmérőznöd! Fontos, hogy a mérést mindig ugyanabban az időben kell elvégezni.

A ciklus végén tudni fogod, mikor volt tüszőrepedésed, mert a táblázat adatai két jól elkülönülő részre oszlanak majd: az ovuláció előtti alacsonyabb, és az azt követő kb. 0,2-0,5°C-kal magasabb testhőmérsékletű napokra.

A hőmérőzés sikerességének alapfeltétele, hogy egyértelműen el tudjuk különíteni a magasabb ébredési hőmérsékletű napokat, amelyekből megállapíthatjuk a tüszőrepedés idejét. Tekintetbe véve a hímivarsejtek és a petesejt korlátozott élettartamát, az ovulációt megelőző és az alatti napokra időzített aktusokkal megnövelheted a fogamzás esélyét.

Sajnos vannak azonban olyan tényezők, amelyek befolyásolják az ébredési hőmérsékletet (pl. láz, megfázás, stressz, kialvatlanság), vagy a mérés pontosságát (pl. nem ébredünk fel időben), mert a mérést mindig ugyanabban az időben kell elvégezni.

BabaPraktika-Tipp!

A hőmérős módszerrel akár azt is meg tudod állapítani, létrejött-e a terhesség, ugyanis a következő menstruáció napján a hőmérséklet továbbra is fent marad, nem esik vissza!

Töltsd le a BabaPraktika hőmérős naptárját itt>>

Fogamzóképes napok meghatározása a méhnyaknyák vizsgálatával

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a hüvelyváladék és a méhnyaknyák mennyisége és állaga a menstruációs ciklus során változik. Ez a változás közvetlen összefüggésben van a szervezet ösztrogénszintjével, és mivel ez az összefüggés a tüszőrepedés esetében is fennáll, a méhnyaknyák vizsgálatával megállapítható a tüszprepedés ideje is. A méhnyaknyák vizsgálatánál arra kell figyelned, hogy a termékeny napokon híg és áttetsző az állaga. Kicsit hasonlít a tojásfehérjére, s két ujjad közé fogva nyúlós állagú. (Normál napokon a méhnyakszák opálos, sűrű és ragacsos).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .