Felkészülés a szülésre

Aggódsz a szülés miatt? Nyugtalan vagy? Vagy egyenesen rémületbe ejt a szülés gondolata? Ezzel nem vagy egyedül! Nem is gondolnád, mennyire fontos, hogy felkészülj a szülésre. Hogy lehet felkészülni arra, amiről fogalmad sincs, amiről eddig csak másoktól hallottál?

szülés, szülés megindulásának jelei, nyákdugó, fájás, vajúdásA félelem az ismeretlentől, mi és hogyan fog történni a szülőszobán… Ehhez hasonló kérdések gyötörnek minden először szülő kismamát. Teljesen természetes, hogy aggódsz a szülés miatt. De könnyebbé teheti a felkészülést, ha másokkal is megosztod az aggodalmaidat, különösen, ha nyugtalan vagy. Sokat segít, ha tudsz valakivel beszélni a félelmeidről. Beszélj az édesanyáddal, barátnőddel ezekről a problémákról. Oszd meg aggodalmaidat a védőnővel. Hidd el, sok fekete felhőt el tudsz így hessegetni. Beszéld ki félelmeidet, még mielőtt hatalmába kerítene és megbénítana a félelem.

A szülést legjobban a félelem nehezíti meg. Gondolj bele, amikor valamitől rettegsz, mi történik az izmaiddal? Görcsbe rándulnak. Képzelheted, milyen nehéz helyzetbe hozhatod így saját magadat, amikor a méh izmainak éppen tágulnia kellene…

A félelmeket úgy tudod a legjobban legyőzni, ha kibeszéled magadból, és megismered a szülés folyamatát pontról pontra. Mikor mi fog veled történni. Ki lesz veled a szülés alatt? Hol és milyen körülmények között fogsz vajúdni. Kérsz-e érzéstelenítést?

Fontos, hogy ne úgy gondolj a szülésre, hogy majd valahogy túlesel rajta. A szülés csodálatos élmény, bár igen fájdalmas, de életet adni egy kis emberkének, nem mindennapi élmény! Ez a nap megváltoztat majd, másképp fogsz ezentúl gondolkodni a világról. Más lesz már a fontos, mint azelőtt.

Sok férj ezután már nem csak szerelmet, de mély tiszteletet is érez felesége iránt, főleg ha részt vett a szülésen. A szülés önbizalmat ad, bízni fogsz a testedben, büszke leszel magadra, büszke a kisbabádra, hisz a szülés élményével végérvényesen anyává válsz. Egy anyává, aki nem csak a szülésnél, de egy életen át anya-oroszlánként küzd a gyermekéért!

Sokat segíthet a vizualizáció:

  • Képzeld el a helyzetet, amikor beindul a szülés. Hogyan fogod érezni magad? Éld át képzeletben a szituációt.
  • Képzeld el, amikor a fájások sűrűsödnek. Ki fog a kórházba vinni? Mentőt hívtok, vagy a párod visz be. Éld át képzeletben az odautat.
  • Képzeld el, hol fogsz vajúdni. A folyosón sétálva, vagy a vajúdószobában labdán ücsörögve. A bordásfalban kapaszkodva, vagy a vajúdókádban? Éld át képzeletben a vajúdást.
  • Képzeld el, amikor a szülőágyon vagy. Áld át a kitolást, lásd képzeletben kisbabádat, amint először felsír. Érezd át, mennyire fogsz örülni!

A képzeletben átélt érzések erőt adnak majd a szüléshez! Lesz egy terved, egy vágyad, ahogyan szeretnéd a szülést átélni. Ha segít, készíts magadnak relaxációs hangfelvételt, és naponta hallgasd meg. Ezt úgy is megteheted, ha először papírra veted, hogyan képzeled el a folyamatot. Azután hangfelvételt készítesz róla, a háttérben szólhat egy kis megnyugtató zene is. Ezt a hangfelvételt azután bármikor meghallgathatod.

Sokat segíthet, ha megtanulod a helyes légzéstechnikát.

A szülést gyakran említik “fantasztikus” vagy “intenzív” élményként, de a “soha többé” és az “azt hittem, belehalok” vélemény sem ritka. Megnyugtató lehet, ha tudod: vajúdáskor a félelmeid elillannak. Nagy részüket el is felejted, és csak arra fogsz emlékezni, hogy milyen volt, amikor először megláttad a kisbabádat.

Relaxációs technika szülés közben.

Amikor érzed, hogy közeledik egy fájás, olyan lassan, amilyen lassan csak tudod, vegyél egy nagy levegőt. Azután ugyanilyen lassan fújd ki. Ismét lassú belégzés, lassú kilégzés a fájás végéig. Közben sokat segít, ha a párod méri az időt, meddig tartott a fájás, mennyi időközönként jön újra. A légzés közben próbáld magad elé képzelni, ahogy a baba minden egyes összehúzódással előrébb kerül a szülőcsatornában.

Két fájás között próbálj meg minél jobban ellazulni. Pihend ki magad, lélegezz mélyeket, ilyenkor sok oxigénre van szükséged.

Egészen másképp kell lélegezni akkor, amikor már a szülőágyon fekszel, és jönnek a tolófájások.

Előfordulhat, hogy a méhszáj még nincs eléggé kitágulva, és a szülészorvos felszólít: “most ne nyomjon!” Ilyenkor a fájás elején és végén ugyanúgy lassú mély légzéseket kell alkalmaznod, viszont a fájás csúcspontján, amikor már úgy érzed nem tudod visszatartani a nyomásingert, váltsd át a légzésedet gyorssá és felületessé, vicces hasonlat, de úgy lélegezz, mint amikor egy kutya liheg.

Tolófájásnál, amikor a méhszáj már kitágult, és jöhet a baba, érezni fogod hogy elementáris erővel törnek rád a tolófájások. Ezek már visszatarthatatlan fájások, érzed, ahogyan kisbabád feje egyre lejjebb kerül a szülőcsatornában. A legjobban úgy segíthetsz neki, ha nyugodt maradsz, a tolófájáskor veszel egy nagyon mély lélegzetet, és egyúttal “lenyeled”. Érezd, ahogyan a levegő benn reked a gyomrodban. Tartsd vissza a lélegzetedet, és a tolófájáskor ezt a bent maradt levegőt préseld lefelé.

A légzőgyakorlatokat egész terhességed alatt gyakorolhatod, s mire a szülőszobára kerülsz, Te fogsz győzni és nem a fájdalomtól való félelem!

Nézd meg ezeket az animációs kisfilmeket a szülésről:

Szülésmegindulás, milyen jelekre figyelj?

Sok bizonytalanság lehet benned, hogy honnan fogod tudni, ha megindult a szülés. A szülés közeledtének első jelei lehetnek: a nyákdugó távozása, a magzatvíz szivárgása és a rendszeres méhösszehúzódások. Azonban nem kell megijedni, mert mindhárom esetben akár órák, napok is eltelhetnek, mire valóban beindul a szülés.

A nyákdugó távozása

A nyákdugó vagy nyákcsap egy kocsonyás állagú anyag, ami teljesen elzárja a méhszájat a külvilágtól. Mikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó ennek következtében kicsúszik. A fehérneműdön zselés-kocsonyás, színtelen vagy rózsaszín, esetleg kissé véres váladékot fogsz látni. A nyákdugó távozása és a szülés megindulása között akár több nap is eltelhet.

A magzatvíz szivárgása

A szülés megindulhat burokrepedéssel is. Ilyenkor a babát körülvevő magzatburok megreped, és a magzatvíz el kezd szivárogni. A burokrepedésnek nem szokott előjele lenni. A burok megrepedésekor kis pukkanást hallhatsz, majd érzed, hogy meleg víz önti el az ágyékodat. Az is előfordulhat, hogy csak a magzatvíz szivárgását észleled. A magzatvizet biztosan megismered, hogy nem lehet visszatartani úgy, mint a vizeletet, és a szaga is más, édeskés. Színe az átlátszó-fehértől a homályos sárgáig terjedhet.

Ha a magzatburok megrepedt, a babát már nem védi a kórokozóktól, így fokozottan ügyelned kell a higiéniára. Tilos a kádban ülve fürdeni és tilos a szex is! Ideje elindulni a kórházba!

Megkezdődnek az első fájások

A terhesség vége felé egyre többször fordulnak elő jóslófájások, vagy csak azt érzed, hogy egyre erősebben keményedik a pocakod. Honnan ismerd hát fel, jósló vagy igazi a fájás? Onnan, hogy rendszertelenek vagy csak átmenetileg rendszeresek, és ha pihensz, el is múlnak. Ha éjszaka jelentkezik, és vissza tudsz aludni, akkor tuti a jóslófájás.

A valódi fájások eleinte erősebb menstruációs görcsökre emlékeztetnek, majd egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek. Derékfájás, alhasi feszülés, rosszullét, hasmenés is kísérheti őket. Ha hiába pihensz, mégsem múlnak, és egyre sűrűsödnek, akkor sem kell azonnal kórházba rohanni. Nem eszik olyan forrón a kását!

De akkor mikor indulj? Mérd az összehúzódások hosszát és hogy hány perc telik el köztük. Ha már kb. 5 percenként követik egymást a fájások, és egy fájás legalább egy percig tart, ideje elindulni a kórházba. Ha úgy érzed, a kórházban biztonságosabban éreznéd magad, akkor induljatok nyugodtan hamarabb. Ha bizonytalan vagy, akkor inkább hívd fel az orvosodat, kérd meg, hogy vizsgáljon meg.

A szülés forgatókönyve

A filmek mindig viccesen szokták bemutatni a szülést. Jön az első fájás, szökőkútként elfolyik a magzatvíz, anyuka taxiba vágódik, és végig üvöltözi a tízperces utat a kórházig, miközben a gyerek feje már félig kilóg. Taxis háta közben véresre van csikarva, mert anyuka dühöng a gyötrelmek miatt…

Na, a szülés minden, csak nem ilyen! Sokan sokféleképpen élik át, de azt elmondhatjuk, hogy ez a világ legcsodálatosabb érzése. A szülés annyiban hasonlít a fenti filmes képzelgésre, hogy van egy forgatókönyve. Legyen bármilyen is a szülés, a forgatókönyv ugyanaz:

Első fázis – tágulás

Az első fázis a szülés kezdete, ekkor a méhösszehúzódások rendszeressé válnak, gyakoriságuk és erősségük nő. Ki ne hallott már olyan rémtörténetet, hogy egy anyuka órákon át vajúdott. Nagyon nagy tévhit első szülő nőkben, hogy attól félnek, ezek az órákon át tartó vajúdások folytonos fájdalmakkal járnak. Egy fájás max. 1 percig tart, és két fájás között nincs semmi. Olyan, mintha mi se történt volna. Két fájás között egyszerűen lazíthatsz.

Második fázis – átmenet

A tágulás szépen halad, a összehúzódások szinte egymást követik. Ezek a fájások nem erősebbek, csak sűrűbbek a többinél, alig 2-3 perc telik el köztük, s ez idő alatt végére a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik.

Harmadik fázis – kitolás

Amikor a méhszáj kitágult, és felszedődött, a legtöbb szülőszobában felfektetnek a szülőágyra. Intenzív tolófájásokat érzel majd, tele leszel energiával, hisz már alig van pár perc, és megláthatod a kisbabádat!!! Ekkor már fájás erőssége és minősége is megváltozik. Ösztönös tolóingerré válik, visszatarthatatlan elemi erővel nyomnod kell. Nagyon sokat segíthetsz, ha szabályzod az előbbiekben leírt módon a légzésedet!

Negyedik fázis – lepényi szakasz

Kisbabád végre megszületett, és addigi fájdalmaid mint a karikacsapás elillannak, mintha soha nem is lettek volna. A baba megszületése után a szülőágyon maradsz két órás megfigyelésre. Közben az orvos néhányszor megnyomja a hasadat, és távozik a méhlepény is. Nehezéket tehetnek a hasadra, hogy minél gyorsabban összehúzódjon a méh, sok helyen még hideg borogatást is kapnak az anyukák.

Ha szükség volt gátmetszésre (sajnos a kórházakban rutineljárás ha kell, ha nem), akkor érzéstelenítés mellett összevarrja az orvos a gátsebedet.

A legtöbb szülészeten, ha a babával és veled is minden rendben, akkor rögtön a szülés után megszoptathatod a kisbabádat. Ez az első “igazi” találkozás, amikor mélyen egymás szemébe nézhettek. Használjátok ki ezt a csodás alkalmat, és pihenjetek egy kicsit :-)

Gratulálok, végérvényesen Édesanya lettél!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .