A baba fejlődése 1-3 hónapos korig

Vajon jó ütemben fejlődik a babád? Már ülnie kellene, de kisbabádat egyáltalán nem érdekli a dolog? Folyton csak a kezével játszik, s a játékok nem érdeklik? Már hat hónapos de még nem tud mászni? Ehhez hasonló problémák miatt aggódik a legtöbb anyuka. Az alábbiakban sorra vesszük hogyan alakul a baba fejlődése hónapról hónapra. Ötleteket, tippeket kapsz, mire figyelj, vagy hogyan játssz a kicsivel.

babafejlődés, babafejlődés, babafejlődés hétről hétre, baba fejlődése hónap, hónapos baba

1 hónapos a kisbabád

Kisbabád még ideje nagy részét alvással tölti. Amikor éber, fekszik a hátán és végtagjaival nagy darabos mozgásokat végez. A karok általában aktívabbak még. Kezeivel nem tud tárgyakat megfogni, ökölben tartja, hüvelykujja tenyerébe fordul. Jellemző rá a fogóreflex, ami annyit tesz, hogy ha tenyere mégis nyitva van és hozzáérintünk valamit, akkor arra biztosan ráfog és nem tudja elengedni tudatosan. A tárgyakra rácsodálkozik, de nem nyúl értük. Fejecskéjét még nem tudja megtartani előre-, hátrabillen, ha felemeljük.

Kisbabád bőre feszesebb, ráncai elsimultak, már kis zsírpárnái is vannak. Hason csak rövid időre néhány pillanat erejéig emeli meg a fejét. A baba a szemétől kb. 30 cm-re tartott tárgyat pár másodpercig nézi, megpróbálja követni. Az ismerős hang irányába fordul. Napi alvásigénye 15 óra. A hónap végére elkezdheted a levegőztetést.

Mire figyelj!

Ha kisbabád kis testét nyugodt körülmények között hátrafelé megfeszíti, ha a hangos zajokra nem reagál összerezzenéssel, vagy ha a baba feltűnően sokat sír és keveset alszik, akkor mindenképp javasolt szakemberhez fordulni.

Mit játssz a babáddal?

Talán furcsán hangzik, de már az egy hónapos babáddal is tudsz játszani. Persze ez még nem igazi játék, de előkészítése annak. Mindig szakíts időt a babával való tudatos foglalkozásokra:

Fordítsd a babát az oldalára, hasára rövid időre.

Simogasd a hátát, karját, lábait.

Ne hagyd ki a fürdetés utáni masszázst sem!

Kis lábacskáit gyengéden nyújtogasd, csípőjét combjai gyengéd széthúzásával lazítsd.

Minden nap végezzetek bicikliző mozgásokat a lábával.

Beszélj, énekelj vagy dúdolj sokat neki.

2 hónapos a kisbabád

Kisbabád már hosszabb időszakokat tölt ébren, hanghatásokra jellemző arckifejezéssel reagál. Megjelenik az első igazi mosoly!  Kezecskéinek fogása lassan akaratlagosan irányítottá válik, kísérletet tesz tárgyak megfogására, de ez általában még nem sikerül neki. Lábaival aszimmetrikusan rugdalózik. Tekintetével megpróbálja követni a mozgó színes tárgyakat. Hason fekve fejét emelgeti, átfordítja. Ez az emelés még nem teljes, körülbelül 45 fokos és csak rövid ideig tart. Egyre több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézelődik. Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmus. Próbáld összehangolni a család és a baba ritmusát.

Mire figyelj!

Egyre többet fektesd napközben kisbabádat a hasára, mert így erősödnek a fej, és a törzsemeléshez szükséges izmai. Ha 2 hónaposan nem emeli a kicsi a fejét, akkor vidd el szakemberhez. Intő jel lehet még, ha a baba fejét csak az egyik irányba fordítja és háton is ferdén, oldalt tartja. Arra is figyelj, hogy ne csak az egyik lábát vagy egyik kezét használja. Ha nem úgy mozgatja mint a másikat, vidd szakemberhez!

Mit játssz a babáddal?

Folytathatod az első hónapban megkezdett oldalra, hasra fordítást.

Kezdődhet a pucértorna! Fürdetés és masszázs után a fekvő babád karját nyújtsd a feje mellé, majd húzd le a teste oldalához. Háton fekve a térdét óvatosan hajlítva nyomd a combjait a hasa irányába, húzd szét a combjait, majd a csípú lazítása után nyújtsd kis a lábait egyszerre.

Pucéran fektesd az apuka meztelen felsőtestére, had ismerkedjenek egymással!

Napközben fektesd játszószőnyegre, és tegyél mellé 2-3 érdekes játékot, had küzdjön értük.

Tapsoltasd a kisbabádat, közben énekeld neki a Tapsi, tapsi mamának című dalocskát.

Játssz vele kukucskát, a kiságynál más-más helyeken tűnj fel és szólj hozzá kedvesen: “kukucs”. Semmiképp se ijeszd meg!

Csörgő segítségével irányítsd a figyelmét!

3 hónapos a kisbabád

Kisbabád kezeivel ütő mozdulatokat végez, amikor meg akar fogni tárgyakat. A játékokat gyakran csukott ököllel érinti, fogása sokszor célt téveszt. A megfogott tárgyakat még mindig nehezen engedi el. Nyugalmi állapotban a kezek lazán nyitottak. Kezeit a teste előtt elengedi, megfogja. Fejét középvonalban tartja és emelgetni próbálja. Hason fekve támaszkodik (alkarján), és fejét, mellkasát felemeli a földről. Fontos, hogy a lábak már majdnem nyújtottak ebben a helyzetben. ha beszélünk hozzá ránk mosolyog, kacagó, gügyögõ, sikongató, gurgulázó hangokat ad sír, amikor egyedül marad ha felhúzzuk ülésbe, fejét testével egy vonalban képes tartani hátról oldalra fordul


Mit játssz a babáddal?

Eljött az idő, hogy, ha eddig nem tettük, akkor a gyermeket a kemény földre tegyük le napközben egy nagy takaróra! Ez az a hely, ahol biztonságban tudhatjuk, hiszen lassan elkezdődik a forgás és mozgásfejlődési szempontból is ez a számára legmegfelelőbb tér. Ne tegyünk 3 játéknál többet elé, mert a túl sok inger megzavarhatja a felfedezésben!

Mire figyelj!

Amennyiben a kisgyermek ennek a hónapnak a végére nem emeli fel fejét, mellkasát hason vagy háton fekvésből felültetéskor a fejét hátraejti, akkor mindenképpen forduljunk konduktorhoz, vagy korai fejlesztő szakemberhez. Fontos az is, hogy saját kezeivel játsszon és a kezébe adott csörgőt rövid ideig megtartsa. Nem elfogadható, ha mindkét láb térdben hajlított és oldalra fel van húzva, ez túlzott izomzati lazaságra utal.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .