A baba fejlődése 4-6 hónapos korig

Vajon jó ütemben fejlődik a babád? Már ülnie kellene, de kisbabádat egyáltalán nem érdekli a dolog? Folyton csak a kezével játszik, s a játékok nem érdeklik? Már hat hónapos de még nem tud mászni? Ehhez hasonló problémák miatt aggódik a legtöbb anyuka. Az alábbiakban sorra vesszük hogyan alakul a baba fejlődése hónapról hónapra. Ötleteket, tippeket kapsz, mire figyelj, vagy hogyan játssz a kicsivel.

baba-fejlodes babafejlődés, babafejlődés, babafejlődés hétről hétre, baba fejlődése hónap, hónapos baba

4 hónapos a kisbabád

Kisbabád egyre többet igényli a közös játék perceit. Szereti, ha foglalkozol vele, élvezi a játék minden percét. Az arcok között már különbséget tesz, nem fogadja szívesen az idegeneket. Bár még mindig ügyetlenke, de már megfogja az elé tartott tárgyakat. Ezeket akár egyik kezéből a másikba is átteszi. Új felfedezni való számára saját lába, melyet intenzíven próbál elkapni.

Mozgását már a biztos fejemelés jellemzi. Hason fekve fejét 90 fokos szögben tartja, tenyerére (öklére) támaszkodik és így vizsgálja meg a körülötte lévő játékokat. Hátán fekve sokat és szívesen játszik, innen oldalára fordul.  Ebben a hónapban szokott megtörténni az első hasra fordulás, mely az első helyzetváltoztató mozgás a kicsi életében. Ha ezt még nem történt meg, akkor se ess pánikba, mert innentől kezdve bizony nagyon különböző a picik fejlődése. A hasra fordulás akár 5-6 hónapos korig is várathat magára.

Mire figyelj!

Ettől a hónaptól kezdve ne hagyd fenn a babát semmilyen magaabb fekhelyen, mert bármikor hasra fordulhat!

Ha már próbálkozik a mászással, a földről távolíts el minden veszélyt rejtő tárgyat!

Mit játssz a kisbabáddal?

Napközben, ha a baba aktív és érdeklődő, tedd járókába vagy a játszószőnyegére.

Tedd minél többet hasra, és mutogass neki különböző zenélő játékokat!

Fokozatosan szoktasd rá, hogy néhány percig önállóan is eljátsszon.

Mehet továbbra is a masszázs, a tornázás, apával való birkózás :-)

Mozgasd a baba kezét az arca előtt, próbáld rávenni hogy szemével kövesse azt!

Lepd meg valamilyen zenélő játékkal.

Vágj grimaszokat, próbáld a babát megnevettetni.

Bújjatok össze, és harapdáld a pici testrészeit. Kacagás lesz a vége.

Játszd el az ujjain, “ez elment vadászni, ez meglőtte” stb.

Kapcsoljátok be a rádiót, és táncoljatok egy nagyot együtt!

Lovagoltasd a térdeden.

5 hónapos a kisbabád

Kisbabád hangadásokkal hívja fel magára környezete figyelmét. Visítozik, kiabál, hörög, morog. Képes a látóteréből kieső tárgyat megkeresni, ha kendőt teszel a fejére, már sikerül levennie. A játékokat biztosan megfogja, rázza, szájába veszi és akaratlagosan el is engedi. Hason nyújtott végtagokkal elkezdődik a „hintázás”, amit nagyon tetszik a kicsiknek. Szereti magát nézni a tükörben és néha mosolyog is. A gyerekek többsége ebben a hónapban már nem csak hasra, hanem hasáról hátára is visszafordul. Célirányosan változtat helyet, hason oldalra elfordul a tárgyakért.

Mire figyelj!

Kisbabád a földre vagy térdünkre állítva terheli lábait, tartása egyenes, állítani mégis mindaddig tilos, míg ezt önállóan nem kivitelezi. Felejtsétek el a bébikompot, nem egészséges a babának! Ha a kicsi kezeit még mindig ökölbe szorítva tartja, keressétek fel a gyermekorvost!

Mit játssz a kisbabáddal?

Minél többet mondókázzatok, mozgasd a babát ütemesen.

Adj a kezébe sípoló gumifigurát, különböző formájú játékokat.

Nézzetek közösen tükörbe, akár grimaszolhattok is.

Játszatok csörgővel, különböző irányokban csörgesd, figyeld, keresi-e!

Fekvő helyzetből hőzd ülő helyzetbe.

Ültesd az öledbe magaddal szemben, fogd meg a két kezét és favágó mozgásokkal énekeljétek: “húzz húzz engemet, én is húzlak tégedet, amelyikünk elesik, az lesz a legkisebbik”.

Járjátok körbe a lakást, minden megtapogathat, megismerhet, de csak a felügyeleteddel!

6 hónapos a kisbabád

6 hónapos korban látványosan beindul a kicsik mozgása, kúszás-mászás, hasra fordulás. Bármerre képesek már elfordulni egy érdekes játékért. Helyüket kissé még esetlenül próbálják változtatni. Van olyan baba, aki hátrafelé tolja magát, van amelyik gurul, van amelyik már előre kúszik. Ne hasonlítgasd más babákhoz, minden gyermek másképp fejlődik. A helyváltoztatással kitárulkozó világ a gyermek értelmi képességeinek fejlődését is elősegíti. A baba a nappali órák felét aktívan tölti el, játékait hosszasan vizsgálja, forgatja, szájába veszi. Ha lerakod a járókába, vagy a játszószőnyegére, először sírással jelzi nemtetszését, de hamar megnyugszik. Mindkét kezét kinyújtja, hogy meg tudja szerezni az érdekes játékokat. Fogásnál már a hüvelykujját is használja, így sokkal kisebb dolgok felvételénél is sikerrel jár.

Mire figyelj!

Bár kisbabád egyedül felülni még nem tud, de ültetve egyenes háttal már rövid ideig megül, mégse erőltesd. Addig ne ültesd fel a babát, amíg erre önállóan nem képes! A túl korai ülés későbbi gerincferdüléshez vezethet, hiszen a hátizomzat még nem elég erős ehhez a terheléshez. Sokkal jobbat, ha továbbra is a játszószőnyegén van, mert így kitartóan küzd, hogy elérje az érdekes helyeket, tárgyakat, hamarabb megindul a kúszás-mászás.

Mit játssz a kisbabáddal?

Folytassátok az eddigi játékokat, a babamasszázst és a babatornát!

Ültesd az öledbe, énekelj a babának, közben tapsold a ritmust a baba kezeivel!

Tegyél az asztalra játékokat, hagyd hogy érte nyúljon. Növeld mindig a távolságot.

Grimaszoljatok, nyújtogasd a nyelvedet, figyeld utánoz-e.

Építs neki várat, borítsátok el együtt.

Ütögessetek össze kopogós tárgyakat.

Fogd meg a kezét, és mutass rá a testrészeire vele, közben mondd: itt a szemed, itt a szád, ez meg itt az orrocskád…

Játszatok labdával, ütögessetek lufit.

Lassan kezdj el mesét olvasni neki. Lapozgatós kemény kötésü könyvecskéket nézegessetek együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .