Hazaérkezés a kórházból

Végre megszületett kisbabátok, és hazaérkezve a kórházból elkedődik a sürgölődés. Mihez kezdjetek, mik az első teendők? Mivel a kicsi immunrendszere még elég sérülékeny, így a kórházból hazahozott újszülöttet megóvhatjuk a fertőzések nagy részétől, ha alaposan megtisztított lakással várjuk hazaérkezését.

kisbaba, a baba első hete, első nap a babával, újszülött, újszülött fürdetése, újszülöttkorA kórházból való hazaérkezés előtt érdemes az apukáknak vagy a nagymamáknak az újszülött leendő környezetét fertőtlenítőszerrel alaposan lemosni. (pl. neomagnolos vízzel). Törölje át a gyerekágyat és a babaszoba padlóját is. Lehetőleg ne tegyetek virágot vagy zöld növényeket a baba szobájába! A ruhákat, ingeket, rugdalózókat érdemes kivasalni.

A hazaérkezés után nagy lesz az izgalom, mindenki azonnal látni akarja majd a kicsit, de óva intek mindenkit az első hetekben, hogy a közvetlen rokonokon kívül látogatósereget fogadjon. Ha mégis elkerülhetetlen, kérjetek meg mindenkit arra, hogy mielőtt a babához nyúl, mosson kezet kézfertőtlenítővel.

Érdemes folyamatosan tisztán tartani a baba kiságyát, ágyneműjét, cumiját, ruháit ill. a mellszívót. A legtöbb súlyos fertőzést a csecsemő szájon keresztül vagy a környezetéből származó cseppfertőzéssel kapja.

Minden edényt és cumisüveget legalább naponta egyszer sterilizálni kell, erre nagyszerű megoldás a mikrós sterilizáló.

Az első éjszaka…

Talán 100 kismamából 99 aggódik az első közösen töltött éjszaka miatt. Mi lesz, ha hazaérkeznek a kórházból és a baba végigüvölti az éjszakát?

Hát igen, erre nincs hatásos recept. Mindenesetre sokat tehetsz azzal, ha rendszert viszel a mindennapokba. A kicsinek meg kell tanulnia, mikor van nappal, s mikor éjszaka. Jó, ha következetesen mindig az ágyában altatod. A baba így megtanulja, hogy az ágy alvásra való.

Próbáld meg igény szerint szoptatni. Még mindig általánosan bevett szokás, hogy a babának 3 óránként kell szopnia. A legjobb, ha többször megkínálod a cicivel. Sokszor a baba nem éhes, hanem csak egy kis közelségre, szeretgetésre vágyik. Ne feledd, egészen eddig a pocakodban volt, állandó biztonságban, állandó melegben, állandóan veled. A születése után egy kicsit elszakadtatok, s ez megviseli a babákat.

Ha van pólya, akkor az első hetekben a pólyába bugyolálva tartsd a babát. Ez megnyugtatja őt is, és téged is, hiszen így sokkal könnyebb bánni a babával. Nem aggódsz azon, mikor mijét nyomod meg véletlenül, vagy netán kiejted a kezedből.

Fontos szabály, soha ne altasd a kicsit az ágyatokban! Ezzel összezavarod, felborul a rendszer, s egyszer csak arra eszméltek, a gyerek már 6 éves, de még köztetek tölti az éjszakát és a szexuális életnek annyi… A baba szokja meg, hogy a saját kis ágyában kell aludnia.

Az első hivatalos program…

A hazaérkezést követő egy-két napon belül mind a védőnő, mind a gyermekorvos meglátogatja az újszülöttet a megbeszélt időpontban. A gyermekorvos megvizsgálja az újszülöttet tetőtől-talpig (bőr, légzés, keringés, csípő, kutacs, izomtónus, reflexek, hallás), meggyőződik arról, hogy a vizelet kiválasztás és az emésztés rendben van-e és hogy a baba jól alkalmazkodott-e az otthoni körülményekhez.

Ekkor kerül sor a receptek felírására. Vigantol cseppet (d-vitamin), Konakiont (K-vitamin), szájpenész ellen Rózsaolajat és babaápoló szereket ír fel az orvos, ha szükséges.

Ha bármilyen kérdés merül fel, most nyugodtan bombázhatod a védőnőt, vagy akár a gyermekorvost.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .