Védőoltások, vizsgálatok

Sok anyuka aggódik a kötelező védőoltások miatt. Kicsikéje épp hogy megszületett, máris “kínozzák”‘ különböző oltásokkal. A kisbabákat legtöbbször megviseli egy-egy védőoltás, s a védőnői szolgálatnál sokszor nincs idő kitérni arra, melyik védőoltás egyáltalán mi ellen védi a babát, azaz miért szükséges beoltani.

védőoltás, kötelező védőoltás, védőoltások, védőoltások csecsemőknekRégen a fertőző betegségek számos gyermek halálát okozták. Ennek megelőzésére a leghatékonyabb módszer a védőoltások alkalmazása. Hogy ne alakulhassanak ki járványok, így többségük ezért kötelező. Így azok a betegségek, melyek évtizedekkel ezelőtt még rettegett betegségek voltak, mára már eltűntek.

A védőnői és a gyermekorvosi hálózatnak köszönhetően mára már gördülékenyen folyik a kötelező védőoltások alkalmazása. Mára a régi rettegett betegségeket már alig ismerik a szülők, éppen annak köszönhetően, hogy a védőoltások hatására eltűntek. A védőoltások alkalmazása tehát fontos megelőző tevékenység.

Kötelező védőoltások csecsemőkortól

Oltás Életkor Megjegyzés
BCG 0-6 hét Általában szülészeti intézményben.
DTPa+IPV+Hib   
2 hónap
DTPa+IPV+Hib 3 hónap
DTPa+IPV+Hib 4 hónap                   
MMR 15 hónap
DTPa+IPV+Hib

18 hónap


BCG (Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag)

DTPa (diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag)

Hib (Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag)

IPV  (inaktivált poliovírus vakcina a elleni vakcina)

MMR (morbilli (kanyaró)-mumpsz-rubeol)

A kötelező védőoltásokról részletesebben olvashatsz a BabaPraktika CSEKKLISTA eBook-jában, melyet itt tudsz letölteni>>Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .