A gyermeknevelés alapelvei

A jó alapozás nem csak a házépítésnél fontos! Senki sem szeretne hisztis, folyton nyafogó gyermeket nevelni, mégis egyre több családban a gyerek a főnök. Uralkodik a szülőkön, az van, amit ő akar. Eleinte viccesnek tűnik a szülők számára, de ahogy nő a csemete, egyre kellemetlenebb a dolog. Előzd meg a problémát, hisz néhány egyszerű szabály betartásával csodálatos kapcsolatot alakíthatsz ki kisbabáddal!

gyermeknevelés, gyermeknevelés alapelvei, hiszti, hisztis gyerek, neveletlen gyerekA legjobb, ha már az elejétől kezdve mindig következetesek vagyunk a kisbabával!  Rakjuk le azt az alapot már csecsemőkorban, amire a későbbiekben majd építkezhetünk.

A nagy versengés…

Sok anyuka ott kezdi elrontani a dolgot, hogy már terhesen versengeni kezdenek. Kinek nagyobb a pocakja, milyen fejlett már a babája… Azután folytatódik a “kinek született nagyobb súllyal a babája”, majd összehasonlítja gyermekét más hasonló korú kisbabával! Megy a versengés, “kinek mikor ül fel, mászik vagy jár el a babája”. Mikor jön ki az első foga, mikor kezd el beszélni stb.

S mi van, ha a baba nem teljesíti az elvárásokat? Mi van, ha még hat hónaposan sem mászik, nem érdeklik a játékok vagy öltögeti a nyelvét, mert épp az tetszik neki?

Elkezdődik a fejlesztés, orvoshoz rohangálás, aggódás…

Pedig a legtöbb esetben nincs semmi baj! Egyszerűen csak “lista” a baba. Más érdekli, számára nem izgató a mászás, el van a kis kezével vagy a lába ujja szopogatásával…

Minden gyermek egyedi, önálló személyiség, ezért fogadd meg a következő tanácsaimat:

Szeresd Őt úgy, ahogyan van. Élvezd azt a fejlődési szintet, ahol éppen tart a babád! Hidd el, nagyon hamar elmúlik, kár bármiben is siettetni.

Ne hasonlítsd össze más gyerekek fejlődésével! Minden egyes gyereknek más a fejlődési üteme. Mindhárom gyermekem teljesen eltérően fejlődött. A legkisebbiknek pl. a nyelvöltögetés volt a kedvenc szórakozása, a középső már 9 hónaposan járt, a legidősebb pedig egy évesen is alig akart elindulni.  Engedd el a füled mellett az olyan megjegyzéseket, hogy: ” A barátnőm kisfia még csak X hónapos, de már…..”

A babák már egészen kicsi koruktól kezdve imádják a hintázást, hisz pocakodban is folyton ringatóztak. Így nagyon jó ötlet, ha vásároltok egy babahintát, amiben naponta ringatod egy kicsit. A baba hintáztatása biztonságot ad, fejleszti a mozgáskoordinációt, idegpályák kialakulását, idegsejtek kapcsolódását.

Drága babatanfolyamok és fejlesztések helyett ajándékozd meg a számára legértékesebbel, saját magaddal és az időddel! Ölelgesd, szeretgesd, énekelj neki, játssz vele minél többet. Mondókázzatok, bohóckodjatok, ez sokszorosan megtérülő befektetés.

Néha hagyd, hogy felfedezze Önmagát és a körülvevő világot. Nem jó, ha a baba a nap 24 órájában rajtad lóg. Legyen napi programja, evés után egy kis játékidő. Tedd a járókába, rakd játszószőnyegre. Váltogasd a játékokat körülötte, mindig csak 3-4 darab játék legyen körülötte.

Kommentálj mindent, ami veletek történik. Bármit csináltok is együtt, beszélgess vele, mondj el mindent, hogy mit teszel, mi történik éppen körülötte. A gyerekek beszédfejlődése elsősorban az élő beszéd segítségével fejlődik leginkább. Mindez kihat a kötődésre, a személyiség fejlődésére, alakulására, mi több a testi, szomatikus fejlődésre is. (Egy kísérlet bizonyította az élő beszéd fontosságát: egy csecsemőotthonban a gondozónők egy csoportját arra kérték, hogy gondozzák a babákat, de  ne beszéljenek hozzájuk, míg a másik csoportban a gondozók ugyanúgy ellátták a babákat, de mindeközben beszéltek is hozzájuk. Az eredmény hihetetlen volt: azok a babák, akikhez beszéltek is, sokkal jobban fejlődtek a másik csoporthoz képest.

Minden nap a fürdetés része legyen a babamasszázs. Nem baj, ha nem szakszerűen masszírozod, maga a simogatás, szeretgetés, érintés a fontos. Puszilgasd, simogasd, cirógasd a babád bőrét. A bőrön keresztül történő érzékelésnek nagy szerepe van a csecsemők életében.

Mindennap végezz a lábacskáival bicikliző mozdulatot, végtagjaival keresztező mozgásokat. Ez nem csak az izomfejlődését, ill. mozgáskoordinációját javítja, de a keresztező mozgások segítségével a két agyféltekét összekötő idegpályák mozgatását, fejlődését segíti elő.

Ha következetes szülőként odafigyelsz a fentiekre, kialakíthatsz kisbabáddal egy egészséges anya-gyermek kapcsolatot, ahol elfogadjátok egymást olyannak, amilyenek vagytok. Nem akarjátok majd az akaratotokat a másikra erőszakolni, és a gyermeknevelés sokkal könnyebb lesz a későbbiek során.

Sok sikert hozzá!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .