Apuka részleg

Férfiszakasz! Miközben a hetek előrehaladtával párod pocakja egyre gömbölyödik, Te külső szemlélőként figyelheted az eseményeket. Mindezidáig Te voltál az első, s gyermeked megszületésével háttérbe szorulva figyeled az eseményeket. Szex? Hol van az már, manapság egyre ritkább, mindig csak a kifogások…

gyermekágyi depresszió, szex szülés után, frigid feleség, szülés után

Hogyan fejtsd meg feleséged érzéseit? Az alábbi tippekkel segíteni szeretnék, hogy minél gördülékenyebb legyen a szülés utáni időszak.

Miért van az, hogy:

feleséged nem kívánja a szexet terhesség alatt, vagy utána?

megváltozott a viszonyotok, mi lehet a gond?

folyton fáradt, és elutasító?

mindig dühös, és elégedetlen?

Szülés után sokszor előfordul, hogy a nők hangulata ingadozóvá válik. Ez nem feltétlenül gyermekágyi depresszió, de sok esetben hasonló tünetek lehetnek a figyelmeztető jelek. Ahhoz, hogy megértsd a hangulatváltozásait, tudnod kell néhány fontos dolgot az anyává válás folyamatáról:

A 24 órás anyuka problémakör…

A nők többsége bezárva érzi magát a szülés utáni hónapokban. Egészen addig aktív életet élt, emberek közé járt, most azonban a nap 24 órájában állandó felelősséget kell vállalnia a gyermeketekért, s ez sok esetben bezártság érzését kelti.

Hiányzik neki a munka…

Sok anyuka nehezen viseli, hogy gyakorlatilag „munkanélkülivé” vált. Nem mintha otthon nem lenne elég dolog, de a háztartás vezetése, a főzés és a babáról való gondoskodás nem minden esetben meríti ki a kreativitását, köti le a figyelmét.

A függetlenségnek egy csapásra vége!

A mai női egyenjogúságban már a nők is ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak. Saját keresetük van, ugyanúgy mint a férjüknek. Egy gyermek megszületésével – legalábbis átmenetileg – megszűnik a keresőképesség, s ebben az időszakban a férj a családfenntartó. (Megjegyzem ennek mindig is így kellene lennie, csak hát az emancipáció…) Sok nő számára ez a helyzet alárendeltség érzését keltheti.

A baba a középpontban…

Egy újszülött teljes mértékben meghatározza egy anya napirendjét. A nő sohasem lehet egyedül, mindig a baba igényeihez kell alkalmazkodnia, a saját igényei háttérbe szorulnak. Sokszor ez olyan megerőltető lelkileg, hogy ha időt tudnak szakítani, akkor egy kis egyedüllétre vágynak a legjobban.

A tükörkép visszataszító…

A terhesség alatt igencsak megváltozik a női test. A kilók pedig a szüléssel sajnos többnyire nem olvadnak le. Szülés után hullik a haj, megereszkedik a hason a bőr, striák vagy narancsbőr alakul ki a hírtelen hízástól, s ilyen körülmények között sok nő nem tartja magát elég vonzónak.

Szokatlan még a kettős szerep: anya és szerető egyidejűleg

Anya és szex-istennő. Egy nő számára olykor óriási megerőltetést jelent, hogy mindkét szerepkörének megfeleljen. Ilyenkor sok nő úgy érzi, hogy teste bizonyos értelemben két részre van osztva. Sok nő számára szinte lehetetlennek tűnik, hogy miközben anyává váltak, megmaradhassanak szeretőnek is.

Csalódik az elképzelt apamintában…

Sok nő képzeletbeli apamintákat vetít a férjére, s mikor ez az apaminta megdőlni látszik, jön a csalódás. Sokszor a férj segíteni szeretne a gyermekgondozásban, de a felesége visszautasítja. Vagy a feleség több segítséget remélt társától, akinek fogalma sincs, miben segíthetne. Van, hogy a férj mindent megtesz, besegít, babát gondoz, de ezért semmi elismerést nem kap. A vágyott családi béke helyett megy a morgás: ki keljen fel éjszaka a babához, ki fürdessen, ki végzi el a házimunkát stb.

Gyakran megtörténik, hogy a fenti problémák miatt nő csupán eszköznek érzi magát, anya-robotnak, háztartásbelinek vagy éppenséggel takarítónőnek… Ne feledd, a feleséged ugyanúgy dolgozik, mint Te, csak nincs főnöke és nem kap érte fizetést. 8 óra munka után ugyanúgy elfárad, mint amikor Te hazaérsz a munkából és lazítanál egy kicsit…

Csoda hát, ha morcos, kedvetlen és semmi kedve szexelni?

A legjobb megoldás a fenti problémákra, ha közösen végzitek a baba gondozását.

Üljetek le és egyezzetek meg az alábbiakban:

  • Hogyan osztjátok be egymás között a házimunkát?

  • Ki, mikor vigyáz a babára?

  • Hordjátok az ebédet, eljártok étterembe, vagy megkéritek a nagymamákat, egy időre főzzenek rátok?

  • Ki melyik nap kel fel éjszakánként a babához?

  • Ki melyik nap fürdeti a kicsit?

  • Ki mikor váltja fel a párját, hogy az egy kicsit „egyedül” lehessen?

Ha ezekben a kérdésekben sikerül megegyezni, akkor legyetek következetesek, tartsátok be az egyességet!

Néha persze lehet kedvezni egymásnak, ha el szeretnél menni pl. egy meccsre vagy kártyázni a haverokkal, cserébe másnap vállalj kicsit több feladatot a baba gondozásából.

Hidd el, párod értékelni fogja igyekezetedet, és minden visszazökken a régi kerékvágásba!

Sok sikert hozzá! Írd meg tapasztalataidat, hogy tudjunk egymásnak segíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .