Névválasztó

Sok szülő hónapokig gyötrődik a névválasztással. Kisbabád nevét nem egyszerű kiválasztani. Más-más elképzelése van a leendő anyukának, és a leendő apukának. A hagyomány szerint az első szülött továbbviszi az apa nevét, ám ez az utóbbi években megdőlni látszik. A baba neme még jobban megbonyolítja a dolgot, hisz készülni kell legalább két lehetőséges fiú névvel és két lehetséges lánynévvel.

névválasztás, névválasztó, névválasztó programSok országban elfogadott, hogy a csecsemőt születése után néhány héttel nevezzék el, így a babát megismerve már sokkal egyszerűbb a névadás. Sajnos azonban Magyarországon más a helyzet.  A babára vagy illik majd a neve, vagy nem. A csalódás elkerülése végett nem ritka, hogy a kicsinek nem egy, hanem kettő nevet adnak, amiből később majd választhatnak.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe a névválasztásánál?

Fontos, hogy a keresztnév passzoljon a vezetéknévhez!

Ki ne hallott már vicces, vagy fura nevű emberekről: pl. Bennes Emmi, Major Anna, Pofá Zoltán stb.

Hogy elkerüld az ilyen baklövéseket, nagy segítség a névadó kalkulátor program. Itt megadhatod a vezetéknevet, és ötletet ad a lehetséges utónevekre, attól függően hogy lány vagy fiú-e a kisbaba, ill. milyen népszerű vagy ritka legyen az ajánlott név.

Adott napra is összpontosíthattok, pl. november 23-án milyen névnap van. Ez azért jó, mert pl. nem szerencsés, ha egy azon hónapban van a kicsi névnapja és születésnapja is. (Nekem sajnos mindkét alkalom novemberre esik, így gyermekként mindig nehezteltem a szüleimre, akik egy füst alatt elintézték a két eseményt, míg testvéreimnek mindíg két ünnep dukált.)

A Névadó kalkulátor programot próbálhatod ki>>

Mi a név jelentése?

Sokszor a szülőknek határozott elképzelése van a baba nevével kapcsolatosan, azonban nem árt tisztázni, mi a név eredete, jelentése. Erre nagyszerű segítség a névválasztó kalkulátor program. Betű szerint is kereshetsz, de akár megadhatod, bizonyos időszakban milyen névnapok vannak. Ha tetszik egy név, egyszerűen rakd a kedvenceid közé. Megtudhatod az előző évi BM adatok alapján mik voltak a legnépszerűbb keresztnevek stb.

A Névválasztó kalkulátor programot itt próbálhatod ki>>

Könnyen becézhető?

Sajnos a név választásakor nagyon sok szülő nem figyel oda, hogy a keresztnév egyáltalán nem becézhető. Érdemes alaposan körbenézni, hogy az adott keresztnevet hogyan lehet becézni.

Becéző alakokkal csak csinnyán!

Nagyon cuki lehet, ha a kisbaba a Gergő keresztnevet kapja. Egy iskolás fiú esetén is még elmegy, de amikor a kisbabából felnőtt lesz esetleg nagypapa és “le Gergő bácsizzák” bizony viccesen hangzik. A névadásnál figyeljetek oda arra is, hogy később se legyen ciki gyermeketek keresztneve.

Összefoglalva tehát nincs könnyű helyzetetek. A fenti kalkulátorok segítségével és a névválasztási tippekkel azonban biztos vagyok benne, hogy könnyebb dolgotok lesz!

Sok sikert hozzá, és írjátok meg, milyen nevet választottatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .