Kisbabád 12 hetes

A terhesség 12. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 203 nap van hátra kisbabád születéséig. CRL: 48 mm

Terhesség hétről hétre 12 hét


Kisbabád fejlődéséről

Folytatódik az agy intenzív fejlődése. A baba szervezete először választ ki vizeletet, amelyet a magzatvízbe ürít. A belek már elférnek a hasüregben, és megkezdődik bennük a simaizmok ritmusos mozgása. A babának már van állcsontja, állkapcsa és szájpadlása. Differenciálódik a rekesz és a tüdő. Elkezdődik a külső nemi szervek fejlődése. A magzat hossza már 6,5 cm, súlya 18 gramm körüli. Már gyakorolja a későbbi légző mozgásokat, mellkasa emelkedik és süllyed.

Terhesség hétről hétre 12 hét

Ekkorra már minden belső szerve kialakult, a legtöbb már működni is kezdett. Ilyenkor már kevésbé károsíthatják a különféle gyógyszerek, vegyi anyagok vagy betegségek. Elkezdenek nőni a körmei, felismerhető a fülcimpája. Szemhéja kifejlődött, és rácsukódik a szemre. Ha lenyeli az őt körülvevő magzatvizet, amely minden 24 órában teljesen kicserélődik, majd vizeletként távozik a szervezetéből. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait.

A kismamáról is néhány szót…

A méhed most már egy grapefruit nagyságával vetekszik  Az első trimeszter vége felé egyre ritkábban jelentkezik az émelygés, a reggeli rosszullét, ezért az étvágy is jelentősen nőhet. Jelentkezhetnek az első igazi “kívánások”, amelyek egyrészt bizarr kombinációkat szülhetnek az ételfronton, másrészt úgy érzed, hogy ezekhez azonnal hozzá kell jutnod. Ezeket a vágyakat célszerű legyűrni, hiszen a megkívánt étel gyakran csak üres kalóriákat tartalmaz.

A 12. héten történik az első ultrahang-szűrés. Célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, illetve a fejlődési rendellenességek kiszűrése.

Babapraktika tipp!

Lassan itt az idő, hogy bejelentsétek a családnak és a munkahelyeden is kisbabád érkezését! Ilyenkor a legtöbb nő nosztalgiázik egy kicsit saját szülésével kapcsolatosan. Előkerülnek a rémesebbnél rémesebb szüléstörténetek, amiket jó, ha meg sem hallgatsz!

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .