Kisbabád 14 hetes

A terhesség 14. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 189 nap van hátra kisbabád születéséig. CRL: 76 mm, BPD: 29 mm

Terhesség hétről hétre 14. hét

Kisbabád fejlődéséről

Ahogy a magzat nyaka növekedésnek indul, a fej és az áll felemelkedik a mellkasról. Az egyedi ujjlenyomatok kezdeményei ekkor már kivehetők. Az izmok fejlődésével a baba egyre élénkebben mozog: ezek még inkább reflexesek, de a karok és a lábak mozgása kezd lassan összehangolódni. Első terhesség estén a magzati mozgás észlelése általában a 20. hét környékére esik. Többedszer terhesek már a 14-15 hét környékén már észlelhetik, hisz tudják milyen érzésre kell figyelniük. Ettől a héttől kezdve már részleteiben látható a csontváz az UH vizsgálatok alkalmával. Kisbabád kb. 10 centiméter és 65 gramm. Szemöldöke nőni kezd, a baba már gyakorolja a nyelést.


Terhesség hétről hétre 14. hét


A kismamáról is néhány szót…

Ekkortájt jelentkezhet a kismamák nagy részénél a székrekedés, ami végigkísérheti a terhesség fennmaradó hónapjait. A terhességi székrekedés nem csak a hormonális változások következménye, hanem növekvő méhed miatt bélrendszerednek egyre kevesebb hely jut a hasüregben. Segíteni tudsz a helyzeten, ha sokkal több folyadékot iszol! A legjobb, ha beosztod magadnak az aznapi vízmennyiséget. Vegyél egy kétliteres üvegkancsót, és tedd olyan helyre, ahol szem előtt van. Amikor arra jársz, igyál meg egy pohárkával belőle, és estig lehetőleg idd ki a kancsót. Pisilned így-is úgy-is sűrűn kell 

Babapraktika tipp!

Egy kicsi mozgás senkinek sem árt! Most hogy kezdenek elmúlni a rosszullétek, sokkal jobb a közérzeted, s a hangulatod is. Sétálj minden nap egy kicsit a friss levegőn, ezzel karban tudod tartani magad a szülésig.

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .