Kisbabád 27 hetes

A terhesség 27. hetében vagy, a második trimeszterben van a terhességed. Még 98 nap van hátra kisbabád születéséig. BPD: 71 mm, Súly: 1000 g, Hossz: 34 cm

Terhesség hétről hétre 27. hét

Kisbabád fejlődéséről

Kisbabád ezen a héten először nyitja ki a szemét és képes pislogni. Valószínűleg érzékeli a fényeket. A baba a második trimeszter végén már körülbelül 1 kilogrammot nyom, és ha most születne meg, 85%-os esélye lenne a túlélésre. A tüdők, a máj és az immunrendszer már működőképesnek számít, de még szüksége van a fennmaradó három hónapra ahhoz, hogy elérje érettségének maximális fokát. Külseje nagyon hasonlít ahhoz, amilyen újszülött állapotában lesz, bár még sokkal kisebb és vékonyabb, és a bőr alatti zsírszövet hiánya miatt eléggé ráncos.

Terhesség hétről hétre 27. hét

A kismamáról is néhány szót…

Nincs olyan kismama, aki a terhesség előrehaladtával ne rettegne a koraszüléstől. Az alábbi figyelmeztető jelek észlelése esetén azonnal fordulj orvosodhoz:

• Menstruációs típusú görcs: ez lehet Braxton Hicks összehúzódás, de ha különösen fájdalmas, vagy óránként négynél többször észleled,
• Bármilyen típusú vérzés.
• Tompa fájdalom a hát alsó szakaszán.
• A hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása, különösen akkor, ha “vizessé” válik.
• Méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban, akkor is, ha fájdalmatlanok. (Próbálj meg sétálni: a “vaklárma” típusú kontrakciók mozgással csökkennek, a szülési összehúzódások intenzitása viszont erősödik.

Babapraktika tipp!

Közeleg a szülés, s ez kétes érzelmeket vált ki nem csak benned, de a leendő apukában is. Beszélj a pároddal, hogyan képzeled el a szülést. Együtt vagy külön. Ha a párod viszolyog a témától, halaszd el egy pár hétre a döntést. Semmiképp se erőltesd, ha nem akar jelen lenni a nagy napon. Sok apuka csak az utolsó pillanatban dönti el, hogy részt akar venni a szülésen.

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .