Kisbabád 4 hetes

A terhesség 4. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 259 nap van hátra kisbabád születéséig.


Kisbabád fejlődéséről

A morula tömör jellege eltűnik, a belsejében üreg keletkezik, amelyben folyadék jelenik meg: ez lesz a magzatvíz. Egy hét leforgása alatt az immár hólyagcsírává (blasztulává) fejlődött petesejt több száz sejtet tartalmaz. Amint a hólyagcsíra a 3. és a 4. hét határán bejut a méhbe, az alkalmas felületen – általában a hátsó, jóval ritkábban az elülső méhfalban – megtörténik a beágyazódás a méh nyálkahártyájába, az endometriumba. A sejtek eközben két részre különülnek el: azokra, amelyekből az embrió fog fejlődni, és azokra, amelyekből a méhlepény alakul ki. Megjelenik a majdani köldökzsinór kezdeménye is, de teljes kifejlődéséig a méhlepény fogja táplálni az embriót.

A negyedik hét végére az embriót három elkülönülő csíralemez alkotja: a legbelső rétegből, az endodermából fejlődik a tüdő, az emésztőrendszer, a húgyutak egy részének illetve a dobüreg és a fülkürt hámszövete. A középső réteg – a mezoderma – a kötőszövetek, a csontok, a porcok, az izmok, a szív és az erek, illetve a vér sejtes elemei és a nyirokszövet, a vesék és a nemi szervek telepét alkotja. A külső rétegből, az ektodermából fejlődik az idegrendszer, a szem, a bőr illetve a bőr függelékei: a szőrzet, a köröm és a szaru. Az embrió megkezdi a humán koriogonadotropin (hCG) hormon termelését, amely megjelenik a vizeletben is, ezért a rendkívül érzékeny terhességi tesztek ezen a héten már tájékoztathatnak a jövevényről. A beágyazódás befejeződik. A magzatburok és a méhlepény kezdeményeinek szétválásával kialakul az amnionüreg, amely a baba lakhelye lesz. Az embrió belső sejtjei két csíralemezre oszlanak. Kialakul az elsődleges szikhólyag, a májnak megfelelő embrionális szerv. Bemélyedések, úgynevezett lacunák keletkeznek az embrión. A beágyazódás befejeződik, az embrió már szövettanilag kapcsolódott anyai szervezettel, a fogamzás teljessé vált.

A kismamáról is néhány szót…

Ezen a héten észlelheted a menstruáció elmaradását – és ezzel együtt az első terhességi jeleket. Fáradtság, az ingerlékenység, a hányinger és a mellek bizsergése vagy fájdalma nem szokatlan, de ezeket már a szervezet megváltozott hormontermelése okozza. Gyanakvásra adhat okot, ha a fent említett tünetekhez újabbak társulnak: gyakori vizelési inger, furcsa szagok észlelése, az addig kedvelt élelmiszerektől való undor stb.

Vannak olyan terhességi tesztek, amelyek már a fogantatástól számított második héten választ adnak arra, hogy megtörtént-e a fogamzás. Az otthon is elvégezhető vizeletvizsgálat a hCG-hormont mutatja ki, és a pozitív eredmény az esetek 99%-ban készpénznek vehetőek. A negatív eredmény azonban nem ennyire megbízható: lehet, hogy még nem termelődött elég humán koriogonadotropin hormon a szervezetben. Amennyiben a menstruáció kimaradt, érdemes megismételni a tesztet egy héttel később.

Babapraktika tipp!

Mielőtt terhességi tesztet vásárolsz, érdemes rendszeresen mérni az ébredési hőmérsékletedet. Ha a menstruáció késik, és még mindig magasabb a hőmérsékleted, akkor valószínűleg terhes vagy!

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .