Kisbabád 8 hetes

A terhesség 8. hetében vagy, az első trimeszterben van a terhességed. Még 231 nap van hátra kisbabád születéséig. CRL: 15 mm

Terhesség hétről hétre 8. hét


Kisbabád fejlődéséről

A cseresznye nagyságú baba ujjai és lábujjai a 8. hétre már elkülönülnek egymástól, sőt, a könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját. Az arc folytatja az erőteljes fejlődést: a szemek körüli lebernyegek lassan szemhéjakká formálódnak, és kialakul a felső ajak. Folytatódik a külső és a belső fül fejlődése. Az íny alatt megkezdődik a fogfejlődés. Az emésztőrendszer növekedése folytatódik, és a kezdetleges keringési rendszerben megindult a vérkeringés. A szívben ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, és kisbabád szive percenként 140-150-et ver!

Terhesség hétről hétre 8. hét

Az embrió már meghaladta az 1 cm-es nagyságot. Megkezdődik a két agyfélteke fejlődése. Már elkülöníthető az előagyhólyag (prosencephalon), a középső agyhólyag (mesencephalon) és az utóagyhólyag (rhombencephalon). Megjelennek a láblemezek és a kéz ujjsugarai. A vesék működésének beindulását jelzi a telődő húgyhólyag. Néha már az előbélből fejlődő gyomor is látszik.

A kismamáról is néhány szót…

A méh eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de az először szülő nőkön gyakran még mindig nem látszik semmi. Ha már van gyermeked, a szalagok és az izmok lényegesen lazábbak lehetnek, és a 8. héten megjelenhet az árulkodó “pocak”. Szintén általánosak a bőrön kialakuló elváltozások, az arcon éktelenkedő pattanások, száraz, hámló területek és vörös foltok tarkíthatják az arcon. A hajat sem kerüli el a változás: noha a terhesség ideje alatt gyorsabban nő és dúsabb lesz – rossz hír: szülés után a gyönyörű felesleg kihullik -, szárazsága miatt nehezebb kezelni. Lehet, hogy ezek a szépséghibák az első trimeszter végén visszahúzódnak, de előfordulhat, hogy egészen a szülés időpontjáig keserítik a reggeli találkozásokat a tükörrel.

VIZSGÁLAT!

Irány a nőgyógyász! A terhesség megállapítása után a szülész-nőgyógyász szakorvos illetve a védőnő terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez nem csak azért fontos, mert tartalmazza a terhesség során elvégzett összes vizsgálat eredményét, de ennek birtokában igénybe lehet venni az anyasági támogatást a szülés után.

Babapraktika tipp!

Ideje elkezdeni a pocak és a mellek ápolását. Terhesség alatt a mell és a pocak bőre nyúlik a legjobban, így egy természetes ápoló olajjal megelőzheted a terhességi csíkok kialakulását.

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .