vegyi anyagok

Mérgező bébiételek a Tesco polcain!

Ízelítőt kaphattunk a ránk váró szép jövőről, a Tesco áruházlánc különleges kedvezménnyel kínálta a növényvédőszerrel mérgezet bébiételeket. A mérget készítő Novofruct szlovák cég több termékét is le kellett venni a polcokról, mert készítményei károsak lehetnek az egészségre. Ne feledjük, jövőre a brit multinacionális cégnél, már nem lehet magyar termékeket vásárolni, csak a szlovák „minőséget”!


Akut tüneteket nem okoz a rákkeltő növényvédőszerrel szennyezett bébiétel, azonban kumulálódhat a hatása és felnőtt korban még allergia kialakulásához is hozzájárulhat – mondta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója az MTI-nek. Tóthné Lippai Edit tájékoztatása szerint nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani az áruház polcokról leszedetett, szennyezett bébiételből ahhoz, hogy hasmenést okozzon, ez a babáknál nem releváns, hiszen nem tudnak sokat elfogyasztani belőle.


Aki azonban közülük érzékeny, annál a kisebb mennyiség is okozhat hasmenést. A bébiételben talált szerrel az a probléma, hogy a rákkeltő hatása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismert hosszú távra, ha tehát valaki hosszasan fogyaszt belőle, felnőtt korban jelentkezhet a hatása, akkor hajlamosabb lehet az allergiára is.


A Tesco-ban a tavaszi szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Azóta további, több mint tíz, almát tartalmazó, szintén a szlovák Novofruct által készített, OVKO márkájú bébiétel termékben is kimutatták a szennyezettséget. Pedig a bébiételeket elvileg bioalmából szokták készíteni, ezért a szlovák hatóságnak is lehet majd dolga az ügyben – vélekedett a szakember.


Az országban tavaly november óta lévő Novofruct terméken nem volt gyártási szám, nem fogyott kellőképpen, ezért akcióban kínálták, a Tesco jelenleg vizsgálja, mennyi fogyott belőle – mondta Tóthné Lippai Edit. Hozzátette: a tavaszi fokozott, kiemelt ellenőrzésük során körülbelül 50 ezer üveget szedettek le a Tesco polcairól. Mivel ilyen esetben a forgalmazó is felelős, a Tesco milliós nagyságrendű bírságra számíthat – hangsúlyozta az MgSzH igazgatója.


A Tesco az ügyben közölte, hogy visszatéríti a növényvédő szerrel szennyezett bébitápszerek árát és mivel a gyártó más, almát tartalmazó termékében is találtak szennyeződést, ezért az áruházlánc azokat is visszavonta a forgalomból.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .