Szoptatási 1×1

A szoptatás mindig olyan egyszerűnek tűnik, hogy a legtöbb kismama nem igazán készül rá, pedig ugyanolyan fontos felkészülni rá, mint magára a szülésre. A szoptatás körül sok tévhit kering, és az interneten is sokszor ellentmondásos információkat olvashatunk. Van, amikor a nehézségek miatt az anyuka néhány hónap után feladja a szoptatást, és évekig gyötri magát a sikertelenség miatt.

anyatej, szoptatási tanácsok, szoptatási problémák, szoptatás, szoptatási nehézségekNéhány gyakorlatias tanáccsal szeretnék segíteni, hogy Te is hosszú ideig, és sikerrel tudj majd szoptatni.

A szoptatás jó a babának, és jó a mamának is. Olyan bensőséges kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között, ami megismételhetetlen, csak egyszer adatik meg az életben.

A baba szempontjából:

 • az anyatej finom, tápláló, mindig ideális az összetétele
 • oltja a szomjúságot és az éhséget
 • a szopizás megnyugtatja a babát
 • rengeteg immunanyagot tartalmaz
 • mennyisége és minősége tökéletesen alkalmazkodik a baba igényeihez
 • az első hat hónapban biztosítja az összes tápanyagot

A mama szempontjából:

 • bárhol, bármikor azonnal rendelkezésre áll
 • nem kell melegíteni, nincs vele plusz munka (mosogatás, sterilizálás, tárolás)
 • a szoptatás elősegíti a méh összehúzódását
 • mély, bensőséges kapcsolatot alakít ki a baba és az anyuka közt
 • hosszútávon jótékony egészségügyi hatása van
 • mellesleg pihenhet a mama is szoptatás közben

Talán a legfontosabb:

Minél többször, minél több ideig szopizik a baba, annál több anyatej termelődik! Ha ritkábban, rövidebb ideig szoptatsz akkor csökkenni fog a tej mennyisége!

Persze a szoptatás nem fenékig tejfel!

A pici eleinte ügyetlen, kicsúszik a bimbó a szájából, elfárad így belealszik a szopizásba. Hisztizik, nem akarja elfogadni a melledet, vagy csak a bal melled tetszik neki…

Az anyuka is ügyetlen, hisz most tanulja a “szakmát”. Lehet, hogy befelé forduló a mellbimbód, vagy tele van a melled és a pici nem tud rácuppanni…

Készülj fel rá, hogy az első 1-2 hónap bizony húzós lehet. De ne ijedj meg, és legfőképp ne add fel, még akkor sem, ha fáj a szoptatás. Kitartás, türelem, elszántság és minél több gyakorlás teszi a mestert!

Hogyan tedd helyesen mellre a babát?

A kicsi pocakja  nézzen a Te hasad felé, mindig Őt tedd a melledhez, és ne a melledet próbáld nekinyomni. Az egész mellbimbódat kapja be, udvarostul, ne csak a mellbimbó hegyét. Ajkainak kifelé kell pöndörödnie, orra hegye és álla érjen hozzá a melledhez.

anyatej, szoptatási tanácsok, szoptatási problémák, szoptatás, szoptatási nehézségek

Szoptatási pozíciók

Bizony nem könnyű megtalálni azt a pozíciót, amiben mindkettőtök számára kényelmes a szoptatás. Érdemes a pozíciókat váltogatni, hogy a mell mindegyik része egyenletesen legyen kiürítve, így megelőzhető a mellgyulladás.

Nézd meg ezt a nagyon hasznos videót a szoptatásról, meríthetsz belőle ötleteket, Te hogyan fogod szoptatni a babádat:

 

Milyen gyakran szoptasd a babát?

Ebben a kérdésben a legnagyobb az eltérés. Sokan a 3 óránkénti etetést javasolják, más meg azt mondja, szoptass igény szerinte. Fontos belegondolni, hogy a kisbaba gyomra akkora, mint az ökle. Az anyatej ezért másfél óra alatt kiürül a pocakjukból. Egy kisbaba óriási ütemben növekszik, fél éves korára megduplázza a súlyát!

Az első pár napban minél többször tedd mellre, ha már belövellt a tej, akkor igény szerint szoptass, 2-3 vagy akár 3-4 óránként. Ne görcsölj és ne stresszelj azon, hogy mennyit szopott a baba! Ha megfelelő ütemben gyarapszik a súlya, akkor felesleges a méricskélés szoptatás után, és felesleges az aggódás is.

Vannak babák, akiknek “feneketlen a gyomra”, folyton a cicin lógnának, és vannak olyan babák is, akiknek elegendő a 3-4 óránkénti szopizás. Alkalmazkodj a babádhoz, amikor ébren van, próbáld megetetni. Sose várd meg, míg éhes lesz. Hidd el, túletetni nem tudod, ha nem éhes, egyszerűen nem fogadja el a melled.

Hagyd, hogy jó sokáig szopizzon. A mellre helyezés után először egy vizesebb előtej, majd egy kis idő elteltével zsírosabb, táplálóbb hátsó tej termelődik. A két tej között eltelhet egy kis idő, amíg egyáltalán nem ürül tej, de ilyenkor hagyd a picit a melleden, had szívogassa.

Ne hagyd, hogy tápszert vagy teát kapjon az első hat hónapban, még akkor sem, ha nagy a meleg. Inkább szoptasd sűrűbben, de nem kapjon pótlást, mert így kevesebbet szopik s csökkenni fog az anyatej!

Mindig azzal a cicivel kezd a szoptatást, amelyik jobban tele van. Addig szoptass, amíg ki nem ürül (azaz laza és könnyű lesz).

Eleinte előfordulhat, hogy annyira bekeményedik a melled, hogy a pici nem tudja bekapni a mellbimbót. Ilyenkor jól jöhet egy mellszívó. Egy kicsit fejj le belőle, s ha már felpuhul, akkor ezzel kezd a szopizást.

Mit tegyél, hogy több tejed legyen?

 • Előfordulhat, hogy átmenetileg lecsökken a tej mennyisége. Ilyenkor több dolgot is tehetsz:
 • Kerüld a stresszes helyzeteket, beszéld ki a problémáidat!
 • Igyál sok folyadékot, lehetőleg tisztított vizet, ne édes löttyöket!
 • Egyél rendszeresen kicsiket, szoptatás alatt sose fogyózz!
 • Használj mellszívót, szoptatások után az adott mellett fejd le!
 • Minél többször, minél több ideig szoptass!

A rettegett mellgyulladás…

Bármennyire is igyekszel, bizony előfordulhat a mellgyulladás. Néha annyira bedurranhat a melled, hogy be is gyullad. A gyulladás helyén a bőröd meleg lesz és lilás folt látható rajta. Érintésre iszonyúan fájhat. Ez azért alakul ki, mert valószínűleg egy pozícióban szoptattál, s a mellednek ez a része nem ürült ki teljesen.

Az első teendőd, hogy forró vízzel zuhanyozd le a melled, és a zuhany alatt masszírozd ki a csomót, próbáld meg lefejni a melledet.

Ha már felpuhult kissé, akkor tedd mellre a babádat. Valószínűleg csillagokat fogsz látni, de a következő alkalommal már elmúlik a fájdalom, és megkönnyebbülsz. Ha úgy érzed még mindig feszül, szoptatás után fejd le a maradék tejet a melledből.

A másik szörnyűség, kisebesedett mellbimbó…

A kisebesedett mellbimbó oka a helytelen mellre helyezés. A baba pocakja mindig nézzen a hasad felé. Ha már befejezte a szopizást, ne rángasd ki a mellbimbót a szájából, hanem a kisujjad segítségével szüntesd meg a vákumot, és csak azután vedd ki a szájából  a mellbimbót.

A sebes mellett sose kenegesd különböző kenőcsökkel. A szoptatás után kend be egy kis anyatejjel, azután hagyd, hogy a levegőn száradjon meg. Ne használj bimbóvédőt, csak ha nagyon muszáj!

Cumizavar…

Előfordulhat, hogy a baba egyik napról a másikra egyszerűen elutasítja a szopizást. Ezt legtöbbször az okozza, hogy felváltva kap egyszer mellből egyszer pedig cumisüvegből anyatejet, netán teát, vagy üdítőket. A kórházakban bevett szokás, hogy a babákat éjjelente jól “megtömik” tápszerrel, s mire az anyukához kerül, csak alszik mint a bunda. Cumisüvegből sokkal könnyebb az evés, így könnyen rákaphat a baba.

A cumizavar esetén soha ne add fel, légy kitartó, csak mellből adj a kicsinek enni. Még akkor is, ha sír és elutasító. Fejd le az anyatejet, és etesd meg kiskanálból vagy pohárból. Próbáld meg megszoptatni egy órával később és így tovább. Egészen addig, míg annyira éhes lesz, hogy hajlandó lesz megküzdeni az anyatejért a cicidből is. A lényeg, hogy felejtsd el a cumit és a cumisüveget!

Remélem tudod hasznosítani tapasztalataimat, s kívánok nagyon hosszú, örömteli szoptatást Nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .