Kisbabád 29 hetes

A terhesség 29. hetében vagy, a harmadik trimeszterben van a terhességed. Még 84 nap van hátra kisbabád születéséig. BPD: 77 mm, Súly: 1250 g, Hossz: 37 cm

Terhesség hétről hétre 29. hét

Kisbabád fejlődéséről

A baba ebben az időben már elég erős ahhoz, hogy a bokszoláa akár fájdalmat is okozzon a mamának. Már kialakult az alvás-ébrenlét periódus: előfordulhat, hogy a kicsi akkor a legéberebb, amikor a mama nyugovóra tér(ne), de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy kisbabád a születése után is kuruttyolni fog majd. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását. A prolaktin elválasztásának eredményeképp megkezdődik a kolosztrum termelése: ez a tejnek az a része, amellyel az anya az első pár napban táplálja az újszülöttet. Az agy már vezérli a kezdetleges légzést és a testhőmérséklet szabályozását is. A magzat érzékszervei fogékonyak a fényre, a hangra, az ízre és a szagra. Agya tovább növekszik és fejlődik, tagolódik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik.

Terhesség hétről hétre 29. hét

A kismamáról is néhány szót…

A harmadik trimeszter első hetében jársz. Lassan valóban teher lesz a nagy pocak, egyre nehezebben tudsz már mozogni, nehezen alszol el, kényelmetlen a fekvés stb. Ha van rá lehetőséged, próbálj meg minél többször eljárni úszni, csodákat tesz a fájós derekaddal, és az állóképességed is sokat javulhat. Sűrűsödnek a vizsgálatok és a vizitek – immár kéthetente kell felkeresned a védőnőt, és a nyakadon van a készülődés is. Mit vigyél a kórházba, mit vegyél a babának? Tudom, hogy sokan babonából nem mernek vásárolni, de hidd el, a kilencedig hónapban se humorod, se erőd nem lesz a boltban rohangálni.

Babapraktika tipp!

Lassan ideje összeírni, hogy mire lesz szüksége a kicsinek, miután hazakerült a kórházból. Az alapvető felszerelések sora iszonyú összegekbe kerülhet, ezért mindenképp érdeklődj a rokonoknál és barátoknál, hogy van-e számotokra valami kölcsönbe adható, mielőtt elindultok vásárolni, illetve érdemes utánanézni a használt dolgoknak is. Szerencsére ilyenkor sok az „önkéntes” adakozó, így sok esetben kérdezni sem kell a rokonokat.

<< Előző hét Következő hét>>

Kismama túlélőtréning + ajándék CSEKKLista, BabaNapló!
Terhesség hétről hétre, szülésről, baba gondozásról praktikus tanácsok kezdő kismamáknak.
www.BabaPraktika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .