családtámogatási ellátások

Anyáknak járó támogatások – összefoglaló

A kismamáknak járó pénzbeli juttatásokkal, családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos tudnivalók első látásra elég bonyolultnak tűnhetnek. Ha tisztában vagyunk néhány fogalommal, és igénybe vesszük az internet nyújtotta lehetőségeket – például már otthon, előre kitöltjük a letölthető igénylőlapokat -, megkönnyíthetjük és felgyorsíthatjuk az igénylés folyamatát. (Amennyiben az internetről töltjük le az igénylőlapokat, azoknak minden oldalát külön alá kell írni, szükség esetén lepecsételni.)

Általános tudnivalók

A támogatások leegyszerűsítve két nagy csoportba sorolhatók. Az egyikbe azok a juttatások tartoznak, amelyek alanyi jogon járnak a mamáknak – ilyen az anyasági támogatás, a babakötvény, a gyes, a családi pótlék, illetve a saját háztartásban legalább három kiskorút nevelő szülő esetében a gyermeknevelési támogatás.


A másik csoportba azok a támogatási formák tartoznak, amelyekre csak a biztosított szülők jogosultak – ilyen a terhességi-gyermekágyi segély, a táppénz vagy a gyed.

Az igénylésekhez rengeteg dokumentumot kérnek – ezek azonban majdnem mindig ugyanazokat az iratokat jelentik; érdemes előre tájékozódni róluk, és egy külön borítékban, dossziéban készenlétben tartani, hogy ezzel is meggyorsítsuk az ügyintézést.

Saját dokumentumainkon kívül a baba irataira is szükségünk lesz; ezeket a szülést követően kell beszereznünk.

Intéznivalók időrendben

Táppénz

A jövedelemmel rendelkező várandós kismama maga döntheti el, a terhesség alatt mikortól kíván táppénzre menni, a táppénz szabályainak megfelelő feltételekkel – erre a formára most nem térünk ki részletesebben, mert egyedi a feltételrendszere; vagyis mindenkinek a jövedelmétől függ, mikortól éri meg táppénzre mennie.

Terhességi-gyermekágyi segély

A terhességi-gyermekágyi segély (GYÁS, vagy TGYÁS) a szülési szabadság idejére jár annak  a  kismamának, aki a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napig biztosítottnak számított.

Szülési szabadság néven összesen 168 naptári nap illeti meg a kismamát – ebből négy hetet lehetőleg már a szülés várható időpontja előtt, a többit a szülést követően lehet kivenni. A 168 nap lejárta után a biztosított kismama gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egy összegben járó, jövedelemnek nem minősülő családtámogatási ellátás, amelyet legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül lehet igényelni vagy a munkáltató családtámogatási kifizetőhelyén, vagy – ha nincs ilyen – a lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatóságánál.

Babakötvény

Erre a támogatásra minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakhelyű gyermek jogosult. Igényelni nem kell, az állam az egyszeri összeget automatikusan jóváírja az anyakönyvezett gyerekek számlájára. Ha azonban ezt az összeget a továbbiakban növelni szeretnénk, a babának úgynevezett Start-számlát kell nyitnunk valamely  banknál vagy befektetési szolgáltatónál.

Családi pótlék

Ez a támogatás a magyar állampolgároknak alanyi jogon jár; a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti.  Havi rendszerességgel járó, fix összeg, aminek mértéke a gyermekek számától függ.
Érdemes a szülést követő 60 napon belül utánajárni, mert visszamenőleg csak a tárgyhóra és az azt megelőző két hónapra lehet igényelni. 

Gyermekgondozási segély

A gyermekgondozási segély (GYES) alanyi jogon jár a magyar állampolgároknak. Havi rendszerességgel, a gyermek hároméves koráig folyósítható; igényelni a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán lehet.

Gyermekgondozási díj

A gyermekgondozási díjra (GYED) azok a kismamák jogosultak, akik a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napig biztosítottnak számítottak. Szintén havi rendszerességgel folyósított támogatás, amely a terhességi-gyermekágyi segély lejártának időpontjától a gyermek 2. születésnapjáig jár az igénylőnek. A 2. és 3. születésnapja közötti időszakra, a gyermek után a gyermekgondozási segély (GYES) vehető igénybe.

Gyermeknevelési támogatás

A gyermeknevelési támogatást (GYET) a legfiatalabb gyermek 3.életévének betöltésétől a 8. születésnapjáig veheti igénybe az a szülő, nevelőszülő vagy gyám, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket nevel.

Az igénylés helye szerint:

Az Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető támogatások:
– terhességi gyermekágyi segély;
– gyermekgondozási díj.

A Magyar Államkincstárnál igényelhető támogatások:
– családi pótlék;
– anyasági támogatás;
– gyermekgondozási segély;
– gyermeknevelési támogatás.

(Egyéni vállalkozóként támogatást igénylő kismamáknál az igénylés helye némely esetben eltérő lehet.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .